RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

24 квітня

Всі новини

Суд проти МГЗ: колективний позов постраждалих від токсичних відходів людей має всі шанси на перемогу в Апеляційному суді

Судова тяжба між постраждалими від шкідливих відходів Миколаївського глиноземного заводу людей і керівництвом підприємства може завершитися вже найближчим часом. Громадська організація "Стоп шлам", що подала колективний позов до МГЗ, має всі шанси на перемогу в апеляційній інстанції.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" заявив адвокат юридичної компанії GRECO Артемій Воробйов, який представляє інтереси потерпілих.

Юрист нагадав, що в листопаді 2020 року 1279 постраждалих, які об'єдналися в організацію "Стоп шлам", подали позов до МГЗ, вимагаючи компенсацію за шкоду, заподіяну протиправним розміщенням і захороненням відходів червоного шламу виробництва ТОВ "МГЗ".

"Рішення першої інстанції було позитивним для організації та її членів, заявлені позовні вимоги були задоволені в повному обсязі, і тепер розгляд перейшов у апеляційну інстанцію. Не виключено, що вже на найближчому засіданні, яке відбудеться в жовтні, Апеляційний суд прийме рішення по суті суперечки", - заявив він.

"У нас є всі юридичні підстави сподіватися на позитивний результат апеляційного розгляду позову для членів організації", - додав адвокат.

Нагадаємо, раніше експертиза Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції виявила ряд небезпечних речовин у відходах червоного шламу Миколаївського глиноземного заводу, які чинять негативний вплив на навколишнє природне середовище, а також життя і здоров'я людини.

У червоному шламі були виявлені миш'як, кадмій, ртуть, свинець, а також елементи алюмінію, бор, кальцій, хром, залізо, магній, сірка, стибіум, станум, ванадій, стронцій і силіцій, які становлять найбільшу небезпеку для людей.

Також експертиза виявила в організмах осіб, які проживають біля шламосховищ Миколаївського глиноземного заводу, надмірний вміст алюмінію, хрому, свинцю, барію, стронцію і бору. У результатах дослідження наголошується, що зміст алюмінію в організмі людей перевищено, в деяких випадках, в 5,5 раза, хрому - в десятки разів.