RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Рада ліквідувала скандальний Окружний адмінсуд Києва

13 грудня, у вівторок, Верховна Рада України проголосувала за ліквідацію Окружного адміністративного суду Києва (ОАСК).

Про це повідомив голова правління Фундації DEJURE Михайло Жернаков.

На голосування виставили законопроєкт про ліквідацію Окружного адмінсуду Києва: "за" проголосували 310 народних депутатів, двоє утрималися, але ніхто не проголосував "проти".

У зв'язку з цим проєкт закону невідкладно направили на підпис президента України Володимира Зеленського.

Нагадаємо, що у квітні Зеленський подав до Верховної Ради законопроєкт про ліквідацію Окружного адмінсуду Києва, повноваження якого спочатку повинні були б тимчасово перейти до регіонального Київського окружного адміністративного суду.

Скандальним ОАСК став ще з 2013 року, коли його тодішний суддя Євгеній Аблов миттєво розглянув позов громадянина, у якому той скаржився, що барикади протестувальників у центрі столиці буцімто заважали йому пересуватися. Позитивне рішення у цій справі стало підставою для МВС та КМДА намагатися знести барикади, а "Беркуту" розігнати протестувальників.

Із нещодавнього: Окружний адміністративний суд Києва на початку 2021 року "скасував" новий український правопис, який схвалив Кабмін у 2019 році. Водночас у цей же період ОАСК задовольнив позов колишнього заступника глави адміністрації президента-втікача Віктора Януковича Андрія Портнова, зобов'язуючи МОН переглянути шкільні підручники з історії України, що видавалися у 2018 і 2019 роках, щодо "достовірного викладу подій Революції гідності".

Однак самої ліквідації Окружного суду недостатньо, за ним мають слідувати наступні процеси, запропоновані аналітичним центром DEJURE:

  • створення нового окружного адмінсуду Києва й Київської області разом із проведенням прозорого конкурсу на посади суддів;
  • звільнення Павла Вовка, Євгенія Аблова тощо після проходження кваліфоцінювання, через дисциплінарні провадження абощо;
  • завершення судових процесів над обвинуваченими суддями-ставлениками Павла Вовка у ВАКСі.

Читайте також матеріал "Апострофа" про одіозного очільника ОАСК: Прибрати Вовка: чим закінчиться точковий удар по суддівській мафії