RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

На суді проти ексзаступника міністра оборони Шаповалова заявили про неякісну доказову базу та упередженість

У справі колишнього заступника міністра оборони Вячеслава Шаповалова, який був арештований 1 лютого, озвучені нові факти, які вказують на відсутність складу злочину у його діях.

Про це пишуть "Факти" за результатами другого засідання Київського апеляційного суду з розгляду апеляції щодо тримання Шаповалова під вартою.

Як нагадує видання, Шаповалов за власним бажанням пішов у відставку після оприлюднення у січні матеріалів журналістського розслідування про завищені ціни на харчі для Сил оборони.

"Однак, коли суть підозри була опублікована в ухвалі Печерського суду про арешт, з’ясувалося, що колишній заступник міністра не підозрюється у корупції і навіть не підозрюється у завищенні цін на харчі, зокрема на сумнозвісні яйця", - йдеться у публікації.

Ексзаступнику міністра закидають те, що Міноборони у період з березня по серпень 2022 уклало 11 контрактів з 10 компаніями на постачання бронежилетів, взуття та іншої амуніції на суму близько 5 млрд грн. Певна кількість товару на суму 1,139 млрд надійшла неякісною, і сторона обвинувачення вбачає у цьому з боку Шаповалова "перешкоджання діям ЗСУ під час особливого стану". Начебто Шаповалов якимось чином вплинув на те, щоб до контрактів не було включено окремий пункт про якість. Але 9 з 10 постачальників були з країн НАТО і мали власні сертифікати, а за свідченнями незалежних юристів, "у міжнародних контрактах окремого пункту про якість не мало бути, оскільки, по-перше, в них чітко вказані специфікації, і, по-друге, невідповідність специфікації і є підставою для претензій щодо якості".

У рамках цієї претензійної роботи виявлену неякісну продукцію постачальники почали одразу відшкодовувати й наразі продовжують це робити.

Раніше сторона захисту отримала доступ до більш ніж 100 інших аналогічних контрактів МО, і в усіх них були відсутні пункти про якість. Утім підозру отримав тільки Шаповалов.

"Це може свідчити одночасно про дві речі: у діях Шаповалова немає складу злочину і слідство та суд упереджені щодо Шаповалова", — впевнений адвокат Шаповалова, старший партнер адвокатського об’єднання Lawyers Alliance Сергій Мітюрін. Він вважає, що справу необхідно закрити через неякісну доказову базу та відсутність складу злочину.

Раніше Сергій Мітюрін, розповідаючи подробиці справи проти Шаповалова, назвав її абсурдною.