RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Колишній в'язень Кремля з Криму назвав дві причини, за якими отримав російський паспорт

Звільнений з незаконного ув'язнення в окупованому Російською Федерацією Криму заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умеров після окупації був змушений отримати російський паспорт, щоб мати можливість жити на півострові.

Про це він розповів в інтерв'ю "Апострофу".

"Я отримав цей аусвайс із двох міркувань. Перше – жити на окупованій території без аусвайса дуже важко, а я вирішив не їхати з Криму за жодних обставин. Для того, щоб якось пристосовуватися до соціальних питань, які можуть виникати, це необхідна умова. І найголовніше – це стан мого здоров'я. Я часто потребую медичної допомоги. А без відповідних документів, у тому числі цього аусвайса, це неможливо. Я знаю багато людей, яким відмовляють у медичній допомозі, тому що в них немає паспортів", - пояснює Умеров причини отримання паспорта РФ.

За його словами, отримання документа російського зразка в Криму розцінюють як спосіб полегшення існування на цій території, а не як колабораціонізм, або як зраду.

"Від українського паспорта практично ніхто не відмовився. І навіть на засіданнях суду, коли мене називали громадянином Росії, я весь час просив називати мене громадянином України, тому що за власними відчуттями і за самосвідомістю я – громадянин України. А їхній паспорт я отримав вимушено для того, щоб полегшити перебування на окупованій території", - говорить Умеров.

При цьому наявність отриманого в Криму паспорту колишній в'язень Кремля не вважає за ознаку другого громадянства.

"Друге громадянство я не беру до уваги. Це паспорт, який у світі ніде не визнається. Це окупована територія, там усіх людей наділили цими паспортами. І по суті це фікція", - пояснює він.

На питання про те, чи збирається Умеров зберегти паспорт у разі, якщо залишиться жити на материковій Україні, він зазначив, що не знає і "це ніякого значення не має".

Також читайте повний текст інтерв'ю на "Апостроф": Найбільшої помилки Україна припустилася за багато років до анексії Криму - Ільмі Умеров.