RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

Всі новини

Тривожний дзвінок для нас: Тимчук розповів про важливі зміни в діях бойовиків ДНР-ЛНР за 2017 рік

Протягом 2017 року Росія провела ряд серйозних змін в створених нею окупаційних військах на Донбасі, що призвело до значного підвищення рівня підготовки бойовиків.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" розповів координатор групи "Інформаційний спротив", член комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони Дмитро Тимчук.

"По-перше, 2017 рік почався з досить потужної ескалації. Січень-початок лютого – це події в Авдіївці, коли противник досить таки серйозно та потужно проводив обстріли і спроби наступальних операцій тактичного рівня. У той же час, за нашими даними, росіяни проводили тестування тієї системи логістики окупаційних військ, яку вони створили на Донбасі. По-друге, система управління. І всюди в них виявилися проколи", - зазначає Тимчук.

За словами експерта, виявилося, що створена росіянами на окупованих територіях система баз і складів боєприпасів себе не виправдала. Під час ескалації бойовики не змогли витримати на тактичному рівні.

Серйозні недоліки були виявлені і в системі управління.

"Після цього росіяни зробили серйозний крок – перепідпорядкування "першого армійського корпусу ДНР" і "другого армійського корпусу ЛНР". Якщо раніше вони були в оперативному підпорядкуванні центру територіальних військ Південного військового округу РФ, то після цього, з березня 2017 року, обидва армійські корпуси були переведені в підпорядкування восьмої загальновійськової армії РФ. Відповідно, всі оперативні плани стали малюватися в штабах восьмої російської армії, як і малюються сьогодні", - пояснює Тимчук.

В даному контексті він також згадує часті перевірки так званих "1 АК ДНР" і "2 АК ЛНР", які розкрили колосальні схеми крадіжок.

"Для нас всі ці події не принесли якогось полегшення у веденні бойових дій. Росіяни взялися за дисципліну, за керованість, за комплектування своїх підрозділів професійно підготовленими кадрами", - констатує експерт, додаючи, що окупанти впритул зайнялися підготовкою фахівців з затребуваних спеціальностей.

На думку Тимчука, останні обстріли в районі Новолуганського і Травневого показали значне поліпшення підготовки артилеристів бойовиків.

"Тобто ті заходи, які в основному проводилися протягом вересня-грудня 2017 року, дають плоди, і це тривожний дзвінок для нас, з одного боку", - резюмує він.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": У Путіна два варіанти щодо Донбасу, 2018 року доведеться зробити вибір - Дмитро Тимчук.