RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Вчений Козловський відверто розповів про полон і настроях в Донецьку: опубліковано відео

Вчений-релігієзнавець Ігор Козловський, якого бойовики на окупованій території Донбасу захопили в заручники і протримали майже два роки, відверто розповів про полон і настрої в Донецьку.

Про це повідомляє ТСН.

"Майже всі залишив там. І книги - їх багато дуже, їх не вивезти. І ті, що писав там, залишив тим, хто там до сих пір. Хлопці читають там, кажуть - їм допомагає. Більшість звичайних людей працюють і не мають часу , щоб читати літературу або займатися собою. А там (в полоні - прим. "Апострофа") змушені - або ти можеш зійти з розуму, або ти розвиваєшся. Тому література, нормальне спілкування відіграють важливу роль, щоб людина не збожеволіла. Тому що є величезний психологічний тиск і моральний тиск. По -перше - це умови перебування. Якщо людина знаходиться "на підвалах" або в маленьких камерах - там немає нормального спілкування, необхідного людям. А тут підвали СІЗО, в яких в радянські часи містили тих, хто засуджений до смертної кари. Потім тих, хто відбуває довічне покарання, і нас там всіх тримали. Там і зараз тримають багато людей, особливо не згодних з подіями, які там відбуваються. У колоніях там ситуація трохи краща, хоча і не завжди. В 97-й колонії, де були наші військові, говорили, важкі умови. Де був я - легше ", - розповів учений

Козловський вважає, що місцеві не дуже задоволені тим, що відбувається на окупованій території Донбасу.

"Багато хто з них сумують за часами, коли були в Україні. Вони не можуть сказати це відкрито, це вже розцінюється як пропаганда і підтримка України, хоча ці люди можуть бути і не проукраїнськими. Просто звичайні люди, які живуть своїм життям і хочуть, щоб вона була такою, як раніше. Зараз у них таких умов немає, і вони нудьгують за звичайними речами. Наприклад, за українськими продуктами або за часами, коли не було комендантської години, за спокійною ситуацією. Є люди, які хотіли б, щоб повернулася Україна , але вони так чи інакше брали участь в якихось подіях. Навіть якщо не воювали, але є побоювання, що прийде Україна, і вони опиняться за гратами. Тому вони сподіваються, що буде амністія і буде все спокійно", - підкреслив звільнений заручник.

Козловський також поділився планами на подальше вільне життя.

"Є величезні плани і наукові, і викладацькі. Треба працювати, а також звільняти тих, хто залишився там, це також і наша задача. Треба робити Україну щасливою. Треба вчити людей любити. Любов - не тільки емоція, це і робота величезна, яка дається не відразу. так, я запитував, за що мені така доля і навіщо мені такий досвід. Відповіді я не знаю, мабуть так повинно бути", - зізнався він.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Зробили "шпигуном" за пісню: що розповіли українці, які повернулися з полону на Донбасі.