RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Торгівля з ОРДЛО: в Україні зробили гучний висновок із закону Донбасом

Законопроект №7163 "Про особливості державної політики щодо забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій і Луганській областях" вводить можливість торгівлі з окупованими територіями, дивлячись на те, що переміщення вантажів заборонено.

Таку думку висловила "Апострофу" директор юридичної компанії "Прима Лідер Груп" Діна Дрижакова.

"Чи можемо зробити висновок, що виконавчі органи на свій розсуд розпоряджатимуться веденням економічної діяльності на окупованих територіях", - сказала Дрижакова.

Тобто в березні минулого року РНБО ухвалила рішення про припинення переміщення вантажів через лінію дотику. У той же час законопроект №7163 надає Кабміну визначати порядок переміщення товарів з тимчасово окупованих територій.

"З'являються досить широкі повноваження у чиновників, які відповідають перед президентом. Наприклад, ми бачимо, що фактично на рівень місцевих органів, які безпосередньо формуються президентом, віддається компетенція щодо вирішення питань, пов'язаних з переміщенням людей та вантажів з території ОРДЛО. Таким чином, фактично повністю перебирається контроль над економічними зв'язками з цими територіями, що в перспективі означає отримання значних доходів. по суті закон перетворює ОРДЛО в персональну вотчину президента", - підкреслив політолог Петро Олещук.

Читайте також в матеріалі "Апострофа": "Торгівля з ОРДЛО і не тільки: сім речей, які потрібно знати про гучний законі Донбасом".