RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Сам до нас прийде: Кравчук озвучив цікавий сценарій про повернення Криму

Перший президент України Леонід Кравчук вважає, що окупований Російською Федерацією Крим сам повернеться в Україну.

Про це він заявив в інтерв'ю "Обозревателю".

"Я вперше приїхав до Криму, будучи студентом. Це був 1953-й рік. Через рік після цього Крим був переданий Україні, в 1954-му році. У 1953-му я побачив, як там жили люди - орловські, тамбовські. Вони виходили на вулицю і плакали, вони не знали, що їм там робити, як жити. Вони опухли від укусів москітів", - згадав Кравчук.

За його словами, незабаром на півострів прибув на той час перший секретар ЦК КПРС Микита Хрущов зі своїм зятем Аджубеєм.

"І ці нещасні люди вийшли до Хрущова, оточили його, почали благати, молити. Приберіть нас звідси, ми не можемо тут жити! Хрущов, не зупиняючись у Криму, приїхав до Києва, де першим секретарем ЦК КПУ був Кириченко, зайшов до нього в кабінет і сказав, що ви повинні забрати Крим. Тому що Росія не може впоратися з ситуацією в Криму. "Не може впоратися", - так і пише в своїх записках Аджубей", - підкреслив Кравчук.

Він нагадав, що Кириченко заявив, що Україна не може забрати Крим, оскільки будуть порушені виробничі плани.

"Хрущов тоді бере Кириченка в поїзд, везе в Москву на засідання політбюро, де тут же було прийнято рішення про передачу Криму Україні. Тому ці ілюзії, що в п'яному вигляді Хрущов передав нам півострів - це дурниці. Змусили, ще раз підкреслюю, ЦК Компартії Україна прийняти Крим. Тобто Росія не могла з ним впоратися", - додав політик.

Кравчук підкреслив, що зараз складається така ж ситуація.

"Нам не треба забирати Крим, він сам до нас прийде. Тому що Росія все більше показує свою нездатність керувати ним. Вони думають, що зробити з Криму: військову базу чи? Ці невеликі фрагменти правдивої інформації, які доходять до нас, свідчать про те, що далеко не все на півострові добре складається. І ми не будемо просто чекати - ми будемо йти вперед, і ситуація у нас буде поліпшуватися - і економічно, і соціально, і політично. І тоді люди побачать, що тут краще", - сказав він.

Разом з тим, політик зазначив, що робити якісь прогнози складно.

"Коли це настане? Ось настало тоді, в 1954-му році, може наступити і зараз. Хто міг сказати, що Радянський Союз розвалиться в 1991 році? Хто це міг передбачити? За півтора місяці до розвалу ми з Горбачовим обговорювали плани зміцнення федерації. Але коли в політичний процес включається народ, він може в будь-який час все змінити", - підсумував Кравчук.

Як повідомляв "Апостроф", раніше координатор проекту "Інформаційний опір", нардеп Дмитро Тимчук розповів, чому пропаганда росЗМІ при анексії Криму була ефективною.