RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

У владі України озвучили вражаючі дані про те, скільки паспортів Угорщина видала жителям Закарпаття

Українським громадянам в Закарпатській області видано більш ніж 100 тисяч угорських паспортів.

Про це в інтерв'ю "Радіо Свобода" заявив заступник міністра закордонних справ України Василь Боднар.

У той же час, за його словами, основні причини отримання цих паспортів були соціально-економічними, і після набуття Україною безвізового режиму з ЄС, втратили свою актуальність.

"Що зараз? Яка вагу цього паспорта? Є український паспорт, з яким можна вільно поїхати без всякої візи. Тобто його привабливість падає. Можливо, для етнічних угорців це ще і далі актуально, але для українців це питання зняте, оскільки це було соціально-економічне вимірювання. І ним користувалися більше, як знаряддя пересічення кордону, а не як підтвердженням, що належить до угорського громадянства", - стверджує Боднар.

Так само заступник міністра навів дані, згідно з якими значна частина українців, які отримали угорські паспорти, використовували їх для роботи в інших країнах Шенгенської зони.

"А тепер порахуємо, що досягла Угорщина роздаючи паспорти українським громадянам угорського походження? За різними оцінками, від 30 до 40 000 працездатних українських громадян угорського походження виїхали в інші держави Європи. Фактично і Угорщина, і Україна їх втратили... Поїхали туди, де великі зарплати . А зараз зарплати в тій же Словаччині, в певних районах або в Австрії, або в Німеччині значно вище, ніж в Угорщині ", - говорить чиновник.

Крім того, у видачі паспортів був і елемент внутрішньої політики Угорщини. Ті, хто отримав їх, мали, за словами Боднара, можливість голосувати на виборах, і цілком можна допустити, що вони голосували за ту владу, яка їм ці паспорти і видала.

Нагадаємо, раніше глава зовнішньополітичного відомства Угорщини Петер Сійярто виступив проти розміщення в Береговому Закарпатської області батальйону українських військових.