RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

24 квітня

Всі новини

Приватні компанії отримали право інвестувати в обслуговування доріг - радник прем'єра Голик

Президент підписав закони, які відкривають шлях інвестиціям приватних компаній у техніку і технології для утримання та обслуговування доріг.

Про це повідомив радник прем'єр-міністра Юрій Голік.

За його словами, тепер уряд зможе самостійно складати програми розвитку дорожньої мережі, а бізнес отримає зрозумілі правила - довгострокове планування і фінансування з бюджету.

"Раніше існуюче законодавство в дорожньому будівництві містило дивні архаїчні норми, які не дозволяли галузі розвиватися швидко. Всі хочуть залучати приватні компанії до утримання доріг. Приватні компанії хочуть довгострокових контрактів. Тому що це трохи інша техніка, це інвестиції, і бізнес хоче нормального планування - знати, що, вкладаючи десятки мільйонів доларів в техніку і технології, він буде захищений трирічним контрактом. Раніше це було неможливо", - зазначив Голик.

На думку радника прем'єра, ремонт та утримання доріг повинні бути передані від вмираючих ДП і КП приватним компаніям через прозорі процедури конкурсів.

"Це - робочі місця, податки, технології, нова техніка і, головне, зовсім інша якість обслуговування і утримання доріг", - сказав Голік.

За повідомленням Офісу президента, Зеленський підписав закони "Про внесення змін до Закону України "Про джерела фінансування дорожнього господарства України" щодо запровадження середньострокового планування розвитку і утримання автодоріг загального користування" № 282-ІХ і "Про внесення змін до Бюджетного кодексу щодо впровадження середньострокового планування розвитку та утримання автомобільних доріг" № 283-ІХ.

Після набрання законами чинності, буде скасовано узгодження з комітетом Верховної Ради з питань бюджету переліків об'єктів будівництва, реконструкції, капітального та поточного середнього ремонту автомобільних доріг. Крім того, уряд затвердить Державну цільову економічну програму розвитку автодоріг загального користування державного значення на відповідний період з переліком доріг, на яких заплановані роботи з будівництва, реконструкції, капітального та поточного середнього ремонту, із зазначенням обсягів і джерел фінансування.

Місцеві бюджети отримуватимуть субвенції з держбюджету на дороги і стануть більш самостійними в прийнятті рішень.

Раніше Голик відзначав, що "дороги потрібно не тільки будувати і ремонтувати. Їх потрібно нормально обслуговувати, і всюди, де тільки це можливо, державу потрібно замінити на приватні компанії".