RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Хортицький Музей історії козацтва буде оновлено за ініціативи президента - Запорізька ОДА

Голова Запорізької облдержадміністрації Олександр Старух провів виїзну нараду щодо проблемних питань острова Хортиця.

На заході була піднята тема реконструкції та відновлення роботи Музею історії запорізького козацтва, пише РБК-Україна.

"Треба діяти та зробити острів справжньою перлиною всієї України. Хортиця має бути сучасним простором для культури, туризму, духовності, відпочинку. Комфортним та безбар'єрним середовищем для кожного. Перший крок в цьому напрямку - довгоочікувана реконструкція та відновлення роботи Музею історії запорізького козацтва", - заявив Старух.

За його словами, Музей стане одним з 150 культурних об'єктів по всій Україні, які буде відремонтовано в рамках ініціативи Президента України Володимира Зеленського за участю Міністерства культури України. Таким чином, Музей, який перебуває в аварійному стані і не працює з 2015, знову відчинить свої двері – майже сто тисяч унікальних експонатів стануть доступними відвідувачам, наголосив Старух.

Роботи проводитимуться комплексно, за сучасними підходами, із фокусом на збереження унікальності Хортиці.

"Ми ініціюємо велику розмову про сьогодення та майбутнє острова, якою має бути Хортиця. Це буде відверта розмова, в якій зможуть взяти участь всі охочі. Найближчим часом ми оголосимо формат обговорення. Вважаю, що не знайдеться жодної людини, яка б могла сказати, що все потрібно залишити у такому прикрому, занедбаному стані. Наголошую, Хортиця - це не локальна пам'ятка, а об’єкт гордості всієї країни. Оновлена Хортиця - це проєкт національного рівня", - сказав Старух.

Раніше в Офісі президента заявили, що в кожній області влада визначить по три-п’ять "туристичних магнітів" - найбільш привабливих з погляду туризму об’єктів історико-культурного та природного значення. Ці об’єкти впродовж 3-4 років будуть оновлені у межах відповідних програм.

Щодо Хортиці, то, як раніше заявив заступник голови Офісу Президента, координатор програми Президента "Велике будівництво" Кирило Тимошенко, цього року також планується відкриття Запорізького мегамосту, по якому в тому числі можна буде їздити на цей відомий острів.