RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Депутати повернули Володимиру-Волинському історичну назву: результати голосування

Депутати ради міста Володимир-Волинський майже одностайно проголосували за повернення населеному пункту історичної назви - Володимир.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив колишній голова Українського інституту національної пам'яті, народний депутат Володимир Вятрович.

"Деколонізація триває. Міська рада Володимира-Волинського підтримала рішення про поверення місту історичної назви - Володимир, без причепки, вигаданої росіянами", - написав він.

"За" проголосували 30 депутатів, 1 - "проти".

Як відомо, Володимир-Волинський був одним із найдавніших міст Київської Русі, відомий з X століття. Вигідне розташування на перетині торгових шляхів зробило його багатим купецьких і ремісничим центром.

У період феодальної роздробленості місто увійшло до Волинського князівства, згодом - до Галицько-Волинського князівства. З XII століття місто перетворилося на єврейське містечко.

Після російсько-польської війни в XVII столітті місто поступово втрачало значимість і стало невеликим провінційним поселенням. У 1795 році було включене до складу Російської імперії і перейменоване на Володимир-Волинський, щоб відрізнявся від Володимира на Клязьмі.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що спікер Верховної Ради Дмитро Разумков відреагував на пропозицію радника керівника Офісу президента Олексія Арестовича щодо перейменування України. За його словами, гратися з назвою держави і намагатися на цьому якось "хайпанути" - "це точно не державна позиція".