RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

28 березня

Всі новини

Справа айдарiвця "Батi": Ярош і Луценко виступили з заявами

Народний депутат України, колишній лідер "Правого сектора" (ПС) Дмитро Ярош та генеральний прокурор України Юрій Луценко висловилися з приводу справи учасника батальйону "Айдар" Валентина Лихолiта з позивним "Батя"

Ярош висловив свою думку на сторінці в Facebook.

"Я не мав честі битися пліч-о-пліч з Валентином Лихолiтом, але вiд фронтових побратимів чув про нього тільки позитивні речі. Разом з іншими воїнами-афганцями він відстоював Майдан, а вже незабаром стояв біля витоків одного з перших добровольчих батальйонів, які зупинили російсько-терористичну агресію на сході нашої держави. Він має репутацію сміливого воїна і справжнього патріота України. Всі, хто близько знає легендарного "Батю", переконані: він міг зробити щось незаконне тільки з точки зору законів мирного часу, неприйнятних для оцінки подій, що відбуваються в зоні масштабного збройного конфлікту", — вважає Ярош.

"Валентин Лихолiт — кавалер ордена "За мужність" III ступеня. Він ні від кого не ховався, і утримання його під вартою — не менший злочин, ніж звільнення з-під варти сепаратистів, ворогів України, що відбувається регулярно. Ставлення до добровольцiв як до "вовків в овечій шкурі", а до терористів — як до "заблудших овечок", готовність влади звинувачувати в кримінальних злочинах захисників України і прощати її ворогів є подвійним стандартом, якому необхідно покласти кінець". — заявляє екс-лідер "Правого сектора".

"Лихолiт повинен бути на волі. Його справу має розглядати справедливий і прозорий суд. Якщо з'ясується, що вчинювані ним дії не мали на меті особисте збагачення, а "потерпілими" були терористи і їхні поплічники — справа має бути закрита", — резюмує Ярош.

Генеральний прокурор України Юрій Луценко в свою чергу заявив, що не згоден з мірою запобіжного заходу у вигляді арешту командиру батальйону територіальної оборони "Айдар" Валентину Лихолiту. Про це він сказав в коментарі телеканалу "112", повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Я беру цю справу на особистий контроль. Зараз в дорозі я вивчав доступні мені матеріали, і вважаю, що слідство не вивчило всі обставини справи, і ситуацію, яка складалася тоді навколо батальйону "Айдар". У зв'язку з цим, як тільки буде призначен апеляційний суд — а саме від адвокатів залежить швидкість направлення апеляційної скарги, а вiд суддів апеляційного суду — призначення терміну цього засідання — я буду готовий до внесення змін щодо цієї справи", — заявив Луценко

"З моєї точки зору, запобіжний захід обрано неправильно", — додав генпрокурор.

Він також зазначив, що зараз було б доцільно зупинити акцію блокування будівлі Печерського райсуду, де в даний момент перебуває Лихолiт.

За словами Луценка, якщо скарга буде направлена найближчим часом, апеляційний суд міг би провести засідання вже в суботу ввечері або в неділю вранці.

Як повідомляв "Апостроф", в мережі з'явилися фотографії, на яких показані заворушення, які виникли через рішення Печерського районного суду заарештувати на два місяці учасника батальйону "Айдар" Валентина Лихолiта з позивним "Батя".