RU  UA  EN

Вівторок, 19 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 березня

18 березня

Всі новини

В Україні рекордно скоротилася кількість росіян: опубліковано інфографіку

Кількість громадян України, які вважають себе українцями за національністю становить 90,6% населення, росіянами - 6,3%.

Про це свідчать дані соцопитування, проведеного провідними соціологічними центрами країни (КМІС, Рейтинг, СОЦИС, Центр імені Разумкова), які наводять у своїй статті у "Дзеркалі тижня" народний депутат Ігор Гринів і польський політик Мирослав Чех.

При цьому, найчастіше українську національну ідентичність декларують молоді люди у віці від 18 до 24 років.

"Для порівняння слід навести дані про національний склад населення України згідно з переписами населення 1989-го і 2001 рр.: українці -72,7 і 77,8%, відповідно російські -22,1 і 17,3, інші -5,2 і 4,9%", - йдеться у статті.

Автори констатують, що на національну структуру населення України вплинули окупація Росією Криму та частини Донбасу, де проживає багато етнічних росіян, але відзначають, що різке зменшення кількості людей, які задекларували російську чи іншу національну ідентичність, відбулося не тільки за рахунок окупації етнічно неукраїнських територій, оскільки на окупованих територіях залишилися не тільки росіяни, але й багато українців.

Соціологічне опитування було проведено найбільшими чотирма соціологічними центрами України в березні нинішнього року. У ньому взяли участь 14 тисяч респондентів, по 500 в кожній області, а у Києві, Харківській та Одеській областях - по 1 тисячі.

Відзначимо, що згідно з даними соціологічного дослідження, проведеного Міжнародним республіканським інститутом (IRI), 80% громадян України виступають за деокупацію захопленого РФ Донбасу.