RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

Всі новини

Особливий статус Донбасу: Жебрівський вказав на небезпечну деталь

Глава Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський вважає, що після встановлення особливого статусу окупованих територій і їх повернення, Україні буде важко керувати Донбасом.

Про це він розповів виданню "Тиждень".

Жебрівський зазначив, що силовий варіант повернення Донбасу зараз практично неможливий.

"Більш ймовірний варіант - особливий статус і миротворці на кордоні з Росією. Але нам вже зараз слід розуміти, що особливий статус - це децентралізація, передача повноважень місцевим громадам. Спиратися на тій території виключно на військово-цивільні адміністрації та місцевих жителів буде важко", - пояснив губернатор.

Він вважає, що вирішити цю проблему Україна може, вже зараз почавши створювати органи самоврядування окупованих територій.

"Потрібно вже зараз формувати з переселенців майбутні органи самоврядування. Я впевнений, що 75% переселенців готові повернутися на колишнє місце проживання, якщо їм там гарантувати безпеку. Це і є наш український актив в цьому регіоні. Нам треба вже зараз розробити карту громад на тимчасово окупованій території. на момент введення миротворців слід мати план повернення переселенців, партії повинні бути готові до виборів на цій території", - розповів він.

Раніше, протилежну точку зору на повернення окупованих територій висловив засновник полку "Азов", нардеп Андрій Білецький в інтерв'ю "Апострофу": Є тільки один шлях повернення Донбасу.