RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Свердлили, ламали, били: волонтер розповіла про звірячі тортури в полоні у бойовиків ДНР

Волонтер Ірина Бойко з Полтави, яка побувала в полоні бойовиків в 2014 році, розповіла про нелюдські катування, які вона перенесла в полоні.

Про це вона розповіла "Радіо Свобода".

Бойко потрапила в полон 20 червня 2014 року за спробу вивести з зони АТО цивільних.

"Перші чотири дні мене постійно били. У перший день просто тягали за волосся, водили «на розстріл» – стріляли над головою. Потім знову кидали у той куток, в якому була перші дні. На другий день це був дубець. Верхня частина мого тіла – це «відбивна по-антрацитівськи». Це більше десятка ударів: чи то 16, чи то 19. Я просто намагалася стояти і рахувати. Зараз уже забула. Це були удари дубцем по голові, поки не перебили геть вухо. Руки ось до сюди були просто чорного кольору. Тут два ребра, тут ребро зламане. Це Антрацит. Це так били в Антрациті за українську мову", - розповіла вона.

"Коли привезли в Горлівку, то буквально одразу нас завезли у райвідділ. Коли стягували з машини, то били в лице кулаком. У мене ось у цій частині (показує) шість переломів кісток лиця. Плюс перелом щелепи, перелом носа… Ніс стояв ось так (показує). Мені дуже повезло, бо ось тут ще був перелом скроневої кістки, але лівша попався. Далі було ще страшніше. Потім були плоскогубці, якими висмикували нігті на пальцях ніг, пальці просто трощили. Це було на лівій нозі. Потім був молоток. Молотком били коліна (показує рани). Ось, якщо сісти, то буде добре видно розбиті коліна – відбивна", - продовжила волонтер

"Ось шрами від молотка… Це свердла – більше 20-ти разів тіло просвердлене свердлом. Це теж шрам від молотка. Це все було розбито. Ось це розбиті коліна молотком. Не знаю, як я ходжу. Свердлили груди… Це все свердла, молоток, плоскогубці… Знущалися, як могли. Очі… Це око було йому незручно вийняти, не з руки. То його облишили, а ось цьому дісталося більше – це око пошкодили. Воно тепер нічого не бачить. Це око виймали ложкою. Тобто цей чеченець старався висмикнути око, тобто пошкодити так, щоб воно витекло. Я не знаю, чому, але коли він вийняв ложку і побачив, що око на місці і другий раз спробував вставити ложку, то один із бойовиків, які були присутні, пожалів мене і сказав, щоб око більше не чіпали" - розповіла вона.

Бойко додала, що одного з її друзів в полоні розстріляли.

"А от 24-го вранці, коли мене привели в прокуратуру, в кабінет прокурора, де проводилися катування, там був труп мого друга – Борі Місюренка. Він був розстріляний впритул. Тут рвана рана, правого ока в нього не було, а під ліве око на виліт ввійшла куля. Про інших моїх соратників я нічого не знаю, а Борине тіло… Мене змусили вдягати пакети на тіло і прибирати кров, прибирати кабінет від крові після того, як винесли труп Борі. Їм теж свердлили, обрізали пальці, ложкою лізли в очі – видирали очі… Це було в мене на очах, я це бачила", - повідомила Бойко.

Раніше про тортури в полоні розповіли колишні полонені воїни АТО.