RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

Всі новини

Останній плавильний котел в Європі: Саакашвілі назвав головні відмінності українців від росіян

Лідер "Руху нових сил" Міхеїл Саакашвілі вважає, що Україна є багатонаціональною країною, яка дуже відрізняється в цьому плані від Росії.

Про це він розповів в інтерв'ю "Новой газете".

"У Росії дуже багато успішних грузин, наприклад, Лео Бокерія або той же Зураб Церетелі. В Україні теж є успішні грузини. Але я бачу, що тут вони швидко розчиняються, стають українцями. А російські грузини, якими б успішними вони не були, так і не стають росіянами. щось їх зупиняє. Їм постійно ніби хтось нагадує, що це не їхня країна. Навіть якщо ти Зураб Церетелі або Лео Бокерія. До речі, зауважу, що в Грузії така ж історія - тобі завжди будуть нагадувати, що ти - іноземець. Та й у багатьох інших країнах так, в Польщі також. А в Україні ти можеш бути ким завгодно. Зараз тут прем'єр Гройсман, і для людей його походження і національність взагалі ніякого значення не мають", - розповів Саакашвілі.

Україна і Росія відрізняються не тільки в цьому, зазначає політик.

"Просто в цілому інша специфіка національного характеру і історії [у Росії]. Ось, наприклад, в Україні було магдебурзьке самоврядування міст, чисто європейське. І коли роблять опитування: хто був кращим правителем України, тут називають Франца Йосипа. А в Росії до цих пір голосують за Сталіна. Ось це чітка відмінність у національній психології. Українці більше хаотичні, в Росії багато речей більш впорядковані, і це плюс. В Україні набагато важче отримати результат, але і в цьому теж можна знайти плюс. Якщо змінити політичну систему, то любов до свободи, хаотичність, "гуляй-поле", "махновщина" допоможуть бурхливого економічного розвитку", - розповів Саакашвілі.

Він також зазначив, що в Україні немає психології великої країни.

"Тут містечковість. Українці вважають себе меншиною. Вони завжди були меншістю в складі великої імперії. Саме тому українці і грузини краще розуміють один одного. В українців немає своєї імперської ідеї. І коли я кажу, що Україна повинна стати потужною державою в Європі, їх це не збуджує, для них це не національна ідея - стати наддержавою. Їх задовольняє просто статус окремої країни", - заявив Саакашвілі.

Раніше російський історик розповіла про важливу відмінність українців від росіян.