RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

23 квітня

Всі новини

Новий "УБОЗ" може стати звичайною "дахом": в Україні вказали на серйозні проблеми в боротьбі з криміналом

Департамент стратегічних розробок і аналізу МВС, який створюється для заміни розформованого УБОЗ, цілком може знову стати "дахом" для злочинності.

Про це розповів "Апострофу" директор Центру досліджень правоохоронної діяльності Олег Мартиненко.

Він зазначає, що зараз немає гарантій, що новий орган не буде використовувати корупційні методи старого.

"А гарантій ніяких. Вся стара міліція, яка по суті справи залишилася на місцях, знову повернулася до своєї корупційної практики. Внутрішня безпека була в міліції, а зараз вона існує в поліції, але вона нічим не краща за попередню малоефективну службу", - розповів Мартиненко .

Екс-керівник Управління кримінальної розвідки ГУБОЗ МВС України Валерій Кур вважає, що УБОЗ треба було реформувати, а не ліквідувати, а його відновлення в теперішній ситуації не призведе ні до чого хорошого.

"А що зараз? Якщо коштів не вистачає на карний розшук, слідство, дорожньо-патрульну службу, як же можна створити новий підрозділ по боротьбі з організованою злочинністю? Значить, за рахунок внутрішнього резерву. А що це значить? Значить, на "елітні" посади захочуть всі! А кількість бюрократів, "блатних" і інших непрофесіоналів в МВС за останні роки не зменшилася. У підсумку це знову може перетворитися на "елітну", "блатну" службу, куди всі побіжать, а візьмуть не стільки професіоналів, скільки кар'єристів", - каже Кур.

Мартиненко вважає, що нову службу краще було б створити в рамках СБУ.

"Нова структура по боротьбі з організованою злочинністю могла б бути, наприклад, і в складі СБУ або навіть як окрема державна служба, просто вона могла б частково курируватися МВС. Організована злочинність, як правило, має міжнародні зв'язки, тому абсолютно логічно було б займатися якраз цими питаннями СБУ, адже це завдає шкоди національним інтересам", - розповів він.

Читайте докладніше в матеріалі "Апострофа" Потрібно було прибрати всіляку "нечисть": легендарний силовик про те, чому в Україні погано зі злочинністю.