RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Люди вважають, що живуть в злиднях: на Заході пояснили, чому українці не відчувають себе щасливими

Жителі України здебільшого відчуваю себе нещасними, оскільки порівнюють себе з жителями країн Заходу і переконані, що живуть у злиднях.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" розповів Надзвичайний і Повноважний Посол Канади в Україні Роман Ващук.

"Є така українська народна пісня: "У сусіда хата біла, у сусіда жінка мила. А у мене ні хатинки, ні хатинки, нема щастя, нема жінки". Ось така глибока культурна характеристика. Минуле іноземне домінування на українських землях сприяло цій культурі виживання швидше, ніж особистому розквіту. Тому люди навіть не завжди оцінюють правильно те, мають чи не мають необхідного психологічного клімату, аби бути задоволеними. Якщо б ви поїхали, скажімо, від Києва на захід містами і селами, то побачили би будівлі, які не є набагато меншими, ніж в інших європейських країнах. Але люди вважають, що живуть у страшній біді, зубожінні й скруті. Бо вони порівнюють: ми живемо так, а в Німеччині – інакше, чому тут не так?", - підкреслив дипломат.

Він також згадав, що за 150 років існування Канада не пережила великих катаклізмів, які могли б підірвати віру жителів у завтрашній день.

Крім іншого, посол здивувався залежності українців від курсу долара.

"Ми живемо поруч із дуже великою державою – США, але маємо валюту, яка відзначається невисокою волатильністю. Тобто за останніх 10 років один канадський долар був вартий від 1,10 американських доларів за найвищою позначкою до 61 американського цента – за найнижчою. Це досить широкий діапазон. Але ви не почули б за весь час від канадця: "От, наші статки впали наполовину, бо наш долар тепер вартий стільки-то". Ми, навіть мешкаючи поряд з таким великим сусідом, можемо жити відносно самостійно, принаймні психологічно самодостатньо. Звичайно, якщо поїхати у Флориду, то побачиш, яка різниця в тому чи іншому валютному сенсі. Але наші цінності не залежать від нашої вартості в американських доларах. Тому з такого погляду доларизація психології українців – цікавий феномен", - зауважив Ващук.

Більше про зміну українського суспільства з радянських часів читайте в матеріалі "Апострофа": Йде багато переговорів про зброю для України, зрушення можуть бути в цьому році - посол Канади.