RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Амністія відбувається завжди: Україні дали важливу пораду з приводу людей, що покликали Путіна на Донбас

В Україні необхідно прийняти закон про амністію, колаборантів та саботаж, щоб убезпечити громадян від можливості появи у владі людей, які підтримували агресію Росії проти України.

Про це блогер і військовий експерт Олексій Арестович висловився в інтерв'ю "Апострофу".

"Ми ж із вами розуміємо, що будь-яка війна такого роду закінчується амністією. Наприклад, знамениті німецькі аси, що збивали радянські літаки, служили потім у ВПС НДР, соціалістичної країни, яка була повністю за Радянський Союз. З усієї нацистської Німеччини були засуджені тільки нацистська партія і СС. Державні функціонери, члени уряду не були засуджені, хоча вони були функціонерами Третього рейху, - підкреслив експерт. - Амністія відбувається завжди. Ступінь її - це дискусійне питання".

На його думку, необхідна ціла система доказів, щоб можна було довести факт наявності крові на руках людини.

"Якщо ти хочеш потрапити під амністію, ти повинен прийти, назвати, де служив, що робив, і бути готовим дати свідчення на своїх товаришів за службою, щоб перехресно перевіряти інформацію одного про одного. Це дуже хороша тема, тому що так ми дізнаємося про них багато всього, - пояснив блогер. - Таким чином, закон про амністію – дуже хороший інструмент. Ми убезпечимо себе від нехороших людей, які, можливо, пройдуть в майбутні силові органи або органи місцевого самоврядування".

Арестович також стверджує, що в Україні необхідно прийняти закони про колаборантів і саботаж.

"Поняття "саботаж" є в Кримінальному кодексі, але воно не дуже чітко прописане. І як розцінювати діяльність директорів або функціонерів оборонних заводів, які, наприклад, не виготовляють продукцію?, - сказав військовий експерт. - І закон про колаборацію, безумовно. Ми їх називаємо "сепари", але вони ж не сепаратисти насправді, в класичному розумінні вони колаборанти. Нарешті це термінологічне (а значить, і понятійне) непорозуміння буде врегульовано цим законом. Тоді будуть говорити не "ми обстріляли сепарів", а "ми обстріляли колаборів".

Більше про звільнення Донбасу і перетворення АТО читайте в матеріалі "Апострофа": У Путіна є три варіанти для України, загострення може бути вже восени - Олексій Арестович.