RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

Всі новини

​Духу комунізму все менше: як в Україні з бійками відзначали День Перемоги

Святкування Дня Перемоги над фашизмом останнім часом викликає в Україні неоднозначні почуття. Через це масові акції типу російського "Безсмертного полку" і покладання квітів до могил радянських військових зазвичай закінчуються конфліктами.

У цьому році можна сказати, що святкування 9 травня пройшли фактично без масштабних бійок, за винятком кількох інцидентів. "Апостроф" зібрав інформацію з різних великих міст України про масові заходи з нагоди Дня Перемоги.

Київ

Як завжди, на травневі свята одні з наймасовіших акцій проходять саме в столиці. Ранок почався з блокування активістами будівлі телеканалу "Інтер", який вляпався у скандал через концерт, де ведучі ввечері розкажуть телеглядачам про "фашистів" в Україні.

Трохи пізніше радикальні активісти зустріли в Києві главу Російського центру науки і культури (Росспівробітництво) Костянтина Воробйова, який якраз збирався взяти участь у ході "Безсмертний полк". Дипломата облили фекаліями і зеленкою, виклавши відповідне відео в мережу.

Близько 10:00 біля метро "Арсенальна" почали збиратися учасники "Безсмертного полку", який в Україні проводять за аналогією з російським. Трохи більше тисячі чоловік з портретами учасників Другої світової Війни пройшли до Вічного вогню і поклали квіти. Загалом, можна сказати, що акція пройшла спокійно, оскільки помітили лише одну бійку і кілька словесних перепалок.

Втім, поліція затримала таки одного з керівників націоналістичної організації С14. При цьому за носіння забороненої "георгіївської стрічки" була затримана мати загиблої екс-регіоналки Ірини Бережної. Варто відзначити також видворення з країни двох російських пропагандисток, які, за інформацією СБУ, готували зйомку провокаційних сюжетів для росТБ.

Фоторепортаж зі столиці дивіться на "Апострофі" Бійки, затримання і ряджені "ветерани": яскраві фото "Безсмертного полку" 9 травня в Києві.

Дніпро

За прогнозами "Апострофа", Дніпро був у трійці найбільш небезпечних міст України 9 травня. Згадувалися масштабні бійки в 2017 році, проте в цей раз все пройшло набагато спокійніше. Вранці тисячі людей пройшли "Маршем миру" від пам'ятника генералу Юхиму Пушкіну до пам'ятника Слави.

Конфлікти з правоохоронцями почалися при спробі покласти радянську "зірку" до танку на проспекті Дмитра Яворницького. Також під час покладання квітів до пам'ятника генералу Юхиму Пушкіну кілька пенсіонерок атакували поліцейських.

Одеса

В "Південній Пальмірі" основними проблемними інцидентами була наявність в учасників масових заходів "георгіївських стрічок". Крім того, кілька одеситів затримали за прославляння президента РФ: "Слава Путіну", - кричав один з чоловіків, якого пізніше в зв'язку з цим затримала поліція.

Також дивовижною безпечністю відзначився ще один одесит, який виїхав в центр міста на машині з намальованим танком Т-34, "георгіївською стрічкою" і написом "На Берлін!". Відзначимо, що такі ознаки "любові" до Перемоги досить поширені в сусідній Росії ( "можемо повторити", "діди воювали" та інше), а в Україні до подібних проявів відносяться більш обережно.

Миколаїв

В цьому обласному центрі хід "Безсмертного полку" проходив в щільному кільці поліції. Ця міра була вимушеною, щоб уникнути зіткнень між його учасниками та активістами-радикалами. Через провокації у одного з глядачів виник конфлікт з представниками "Правого сектора". При спробі поліції відтіснити ПС виникла невелика бійка.

Харків

Це місто також входило в трійку найбільш "вибухонебезпечних" на 9 травня, проте масові заходи пройшли вкрай спокійно. Кілька тисяч людей взяли участь у святкуваннях Дня Перемоги в Дергачівському районі області, на висоті Конєва.

Варто зазначити, що в цей раз, вперше за довгі роки, в Харкові скасували проведення військового параду 9 травня. Конфліктів і бійок зафіксовано не було.

Львів

У Львові був лише один незвичайний персонаж - 80-річний чоловік прийшов на Марсове поле у футболці з написом "СССР" і комуністичною символікою, за що його затримали і доставили в поліцейську дільницю для пояснень.

У Криму окупанти влаштували марш з портретами Йосипа Сталіна і радянською символікою під звичні гасла.

Донецьк відзначився військовим парадом, на якому українським містом прокотилася російська військова техніка.

Втім, були і досить смішні моменти, як наприклад "Безсмертний полк" з вбитим терористом Гіві.

Читайте також матеріал "Апострофа" Луганськ закидали сміттям після криків "Слава Росії": як відзначали 9 травня на Донбасі.

В цілому, можна констатувати, що масовість акцій по "совковому" зразку до Дня Перемоги в Україні явно зменшується. При цьому покласти квіти до могил загиблих під час Другої світової Війни ніхто не заважає, однак в суспільстві є серйозне небажання перетворювати день закінчення масштабної війни з трагедії на фарс.