RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

Всі новини

Архієрейський собор в Стамбулі прийняв важливе рішення по автокефалії для України

У неділю, 2 вересня, на архієрейському соборі Константинопольської церкви в Стамбулі єпископи розглянули питання про те, чи можна без згоди інших церков надавати автокефалію церкві, яка про це просить.

Про це повідомляє "Громадське".

Відповідь, яку прийняли єпископи за результатами цього обговорення, ствердна - "так, Константинопольський патріархат може надавати автокефалію без будь-яких погоджень".

Раніше Вселенський патріарх нагадав про московському самоправність по відношенню до Київської митрополії, детально перерахувавши такі приклади щодо Київської митрополії, починаючи з XV століття.

"Москва протягом багатьох століть розпоряджалася Київською митрополією, православною церквою в Україні, без відома Константинополя", - заявив глава Константинопольської церкви.

1 вересня в Стамбулі почався Архієрейський собор Константинопольської церкви, головною темою якого є надання українській Православній церкві автокефалії. Собор триватиме до 3 вересня. Питання України планували розглянути 2 вересня в другій половині дня. Якщо під час обговорення ідею надання автокефалії Україні підтримає більшість ієрархів - тоді для надання Томосу Києву не буде ніяких процедурних перешкод.

Нагадаємо, як писав "Апостроф", Константинопольський патріарх Варфоломій повідомив московському патріарху Кирилу про імплементацію рішення щодо автокефалії в Україні.