RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

18 квітня

17 квітня

16 квітня

Всі новини

На Донбасі виявили передову військову техніку Росії: подробиці і фото

На Донбасі виявили докази того, що Росія привезла свою нову техніку і використовує її проти України.

Про це свідчать дані розслідування лабораторії цифрової судової експертизи DFRLab.

Дослідники знайшли і вивчили дві фотографії, де видно недавно створений модуль супутникового зв'язку на непідконтрольній Україні території. Знімки 9 червня 2018 опублікував користувач Артем Донецьк в забороненій в Україні соцмережі "Вконтакті". На фото бойовик позує з іншим найманцем в Донецькій області на тлі зеленої супутникової антени. Однак ця радіолокаційна тарілка зовні виглядає так як і супутникова антена російської системи зв'язку Ауріга-1,2В, яка стоїть на озброєнні армії РФ з 2014 року.

У DFRLab порівняли зображення супутникової антени на фото із зображеннями задньої сторони системи Ауріга-1,2В на фрегаті класу Адмірал Григорович "Адмірал Ессен" Чорноморського флоту Росії. Ця система ніколи не експортувалася в Україну і не використовувалася нашими військами. Тому з цього випливає висновок, що вона могла з'явитися на сході України тільки з Росії.

У 2016 році ця система була виявлена на службі у російських військових в Сирії.

Одну з перших демонстрацій Ауріга-1,2В провели в 2015 році на виставці Міністерства оборони Росії "День інновацій" в далекосхідному портовому місті Владивостоці. Система демонструвалася з табличкою, на якій перераховані її специфікації і вказаний 2014 рік як дата випуску.

Об'єднавши зображення будівель і інших орієнтирів на задньому плані фотографій, дослідники визначили, що на них зображено П-образну будівлю, що використовується 11 мотострілковим полком бойовиків "Схід", який базується в Макіївці.

Очевидно, що Ауриго-1,2В використовується для підтримки військових операцій підконтрольних Росії бойовиків на Донбасі. Хоча система в основному призначена для відеозв'язку, можливо, що вона використовувалася як більш безпечний спосіб зв'язку з пристроями на передовій. Також можливо система використовується для зв'язку з російськими військовими.

Як повідомляв "Апостроф", на Донбасі українські військовослужбовці з вертольота збили російський безпілотник, а в мережі показали відео операції.