RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

24 квітня

Всі новини

Шендерович дорікнув Україні, порівнявши Росію Путіна і гітлерівську Німеччину

Російський письменник Віктор Шендерович сказав українцям, що навіть під час війни з фашистами деякі люди розуміли, що не всякого німця треба вбити.

Також поет зізнався в інтерв'ю "Обозревателю", що розуміє, що несе на собі прокляття країни-агресора.

Віктора Анатолійовича Шендеровича занесли в так званий український "білий список", це означає, що російський громадський діяч може перетинати кордон України. Однак сам письменник неоднозначно відреагував на дану позицію.

"Чесно кажучи, я б вважав за краще, щоб не було ніяких списків - ні "чорних", ні "білих". Я відчуваю почуття ніяковості, перебуваючи в цьому списку... Коли тебе заохочують таким чином, то виходить, що ти входиш в якісь договірні відносини не по своїй волі. Я не хотів би, щоб моя позиція якимось чином мала відношення до договірних відносин. Не хочу бути ні в "білих", ні в "чорних" списках. Є люди в Україні, які хочуть мене бачити , і я готовий приїжджати до глядача без всыляких списків", - заявив він.

Також Шендерович зазначив, що не розуміє, чому ці списки виникли.

"Але в них є якась номенклатурна старанність, яка мене не радує. Та й в "чорні" списки люди часто потрапляють не зовсім обгрунтовано. Я розумію всю нервовість цього питання для України і українців. Розумію, що воююча країна не може реагувати інакше, і розумію ступінь загостреності цієї реакції", - сказав письменник.

Також поет у своєму висловлюванні розділив світ на чорний і білий, порівнявши це з так званими українськими списками.

"Чорно-білий світ - він дуже простий, в ньому легко орієнтуватися. Але в чорно-білому світі, як правило, незатишно. І незатишно себе в ньому починають відчувати навіть ті, хто в білому", - висловився Шендерович. А також він зазначив: "Я розумію, що несу на собі прокляття країни-агресора. І часто чую від людей, до яких ставлюся з симпатією, мовляв, поки йде війна - не може бути ніяких відтінків".

Крім цього, російський діяч порівняв Росію Путіна з гітлерівською Німеччиною.

"Але хочу зауважити, що навіть під час війни з фашистами, при тому обсязі біди, в 44-му році, деякі люди розуміли, що не всякого німця треба вбити. Не всякий тоді заслуговував смерті. Може, якийсь німець тоді був заручником Гітлера. і не один. Згадую вірш Слуцького - політрука, який в тому числі і керував розстрілами, що воюючої людини. Вірш про німця, що грав на губній гармошці, мовляв, шкода його. Тому потрібно уникати цієї чорно-білої диференціації, і так, я не надто радий, що перебуваю в "білому" списку", - підсумував Шендерович.

Як повідомляв "Апостроф", російського журналіста, який занесений в "чорний список" України, Андрія Виползово затримали в аеропорту столиці Латвії, Риги.