RU  UA  EN

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 червня

Всі новини

Грип підбирається до України: які штами до нас прийдуть і чим вони небезпечні

Цієї зими в Україні буде циркулювати три штами вірусу грипу, які небезпечні своїми ускладненнями, в зоні найбільшого ризику люди похилого віку і діти.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

За даними Міністерства охорони здоров'я, це два штами типу А: H1N1 "Мічиган", H3N2 "Сінгапур", і один штам типу В "Колорадо". Найнебезпечнішим з них медики називають штам вірусу "Сінгапур".

"Він володіє високою мінливістю і часто викликає ускладнення, в першу чергу, важкі пневмонії у дітей, вагітних, осіб похилого віку та людей з хронічними захворюваннями", - пояснює "Апострофу" лікар-інфекціоніст, керуючий партнер Healthportal Андрій Осадчий.

Уточнюється, що саме "Сінгапур" буде превалювати в епідеміологічній картині цього сезону. Два інших штаму - "Мічиган" і "Колорадо" - в меншій мірі будуть поширені на території України, але також здатні завдати істотної шкоди здоров'ю.

"Сінгапур" в США в минулому році викликав інтенсивний підйом захворюваності і велику кількість смертей серед літніх людей. Він небезпечний своїми ускладненнями, особливо, для людей похилого віку з хронічними патологіями. На першому місці серед ускладнень - це пневмонія, плюс у хронічних хворих він викликає ускладнення своїх хвороб", - розповіла завідувачка відділом респіраторних та інших вірусних інфекцій Інституту епідеміології та інфекційних захворювань НАМН України Алла Мироненко.

У той же час, два інших штаму грипу також не варто скидати з рахунків.

"Мічиган" є різновидом "свинячого" грипу, характеризується важким перебігом і вражає в першу чергу активну частину населення віком 25-50 років, дуже небезпечний для вагітних і дітей", - відзначає Андрій Осадчий.

За словами Алли Мироненко, "Мічиган" вже не новий для України.

"Мічиган" вже частково циркулював в попередньому сезоні. Хіба що маленькі діти, які ніколи не стикалися з цим субтипом вірусу, можуть постраждати, але масово їм хворіти не будуть", - додає вона.

А штам вірусу "Колорадо" небезпечний ускладненнями і хронічними захворюваннями верхніх дихальних шляхів, легенів.

"Але минулорічний збудник грипу відносився до вікторіанської генетичної гілки, до неї ж відноситься і "Колорадо". Інша справа, що він кілька генетично змінився, проте, ми не чекаємо, що в цьому році у нас знову буде збудник вікторіанської гілки. Можуть бути окремі випадки, але превалювати він точно не буде", - резюмувала Алла Мироненко.

Детальніше про це, читайте в матеріалі "Апострофа": В Україну йде епідемія грипу: як пережити її з найменшими втратами для здоров'я і гаманця.