RU  UA  EN

Субота, 30 березня
  • НБУ:USD 38.80
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  38.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

В Україну йде епідемія грипу: як пережити її з найменшими втратами для здоров'я і гаманця

В Україну йде три штами вірусу одночасно

В Україну йде три штами вірусу одночасно Фото: Getty Images

Осінь-2018 вже пройшла свій екватор, а це значить, що українці опинилися на порозі епідемічного періоду захворюваності на грип. Які штами вірусів будуть циркулювати в Україні в цьому році, чим вони небезпечні, чи вистачить на всіх вакцини і чи достатньо вона якісна, а також, чому медики прогнозують в сезоні 2018-2019 років значне перевищення епідпорогу, розбирався "Апостроф".

Коли чекати вірус

За даними Центру громадського здоров'я при Міністерстві охорони здоров'я, на даний момент циркуляція вірусу грипу в Україні не зафіксована. Так, з 22 по 28 жовтня на ГРВІ захворіло 161,5 тисячі українців, із них 68,9% - діти до 17 років. Порівняно з попереднім тижнем, захворюваність зросла на 17,6%, але все ж поки це ще не грип, так як лабораторних підтверджень наявності вірусу медики не отримали.

Проте, за словами завідуючої відділом респіраторних та інших вірусних інфекцій Інституту епідеміології та інфекційних захворювань НАМН України Алли Мироненко, грип добереться до нашої країни вже зовсім скоро.

"Раніше грудня зростання захворюваності чекати не варто. Якщо говорити не просто про захворюваність, а про перевищення епідпорогу, то це може статися в кінці січня наступного року", - пояснила "Апострофу" Мироненко.

Водночас Алла Мироненко додала, що, на жаль, рівень захворюваності в цьому епідсезоні прогнозується значно вищий, ніж у попередні роки.

"Він буде значно вище, порівняно з попередніми сезонами 2016-2017, 2017-2018, тому що процес йде циклічно. Наприклад, у минулому сезоні рівень захворюваності був украй низький, навіть незвично низький, але такого везіння постійно не буває", - підкреслила фахівець.

Три штами

За прогнозом МОЗ, цієї зими в Україні буде циркулювати три штами вірусу грипу. Це два штами типу А: H1N1 "Мічиган", H3N2 "Сінгапур", і один штам типу В "Колорадо". Найнебезпечнішим із них медики називають штам вірусу "Сінгапур".

"Він має високу мінливість і часто викликає ускладнення, в першу чергу, важкі пневмонії у дітей, вагітних, осіб похилого віку та людей із хронічними захворюваннями", - пояснює "Апострофу" лікар-інфекціоніст, керуючий партнер Healthportal Андрій Осадчий.

"Сінгапур" у США в минулому році викликав інтенсивний підйом захворюваності і велику кількість смертей серед літніх людей, - додає Алла Мироненко. - Він небезпечний своїми ускладненнями, особливо, для людей похилого віку з хронічними патологіями. На першому місці серед ускладнень - це пневмонія, плюс у хронічних хворих він викликає ускладнення своїх хвороб".

Саме "Сінгапур" буде превалювати в епідеміологічній картині цього сезону. Два інших штами - "Мічиган" і "Колорадо" - меншою мірою будуть поширені на території України, але також здатні завдати істотної шкоди здоров'ю.

Фото: pixabay.com

"Мічиган" є різновидом "свинячого" грипу, характеризується важким перебігом і вражає в першу чергу активну частину населення віком 25-50 років, дуже небезпечний для вагітних і дітей", - зазначає Андрій Осадчий.

"Але "Мічиган" вже частково циркулював у попередньому сезоні. Хіба що маленькі діти, які ніколи не стикалися з цим субтипом вірусу, можуть постраждати, але масово ним хворіти не будуть", - додає Алла Мироненко.

Штам вірусу "Колорадо" небезпечний ускладненнями і хронічними захворюваннями верхніх дихальних шляхів, легень.

"Але минулорічний збудник грипу відносився до вікторіанської генетичної гілки, до неї ж відноситься і "Колорадо". Інша справа, що він дещо генетично змінився, проте, ми не чекаємо, що в цьому році у нас знову буде збудник вікторіанської гілки. Можуть бути окремі випадки, але превалювати він точно не буде", - резюмувала Алла Мироненко.

Як захиститися

Найнадійнішими обладунками для імунної системи проти грипу медики традиційно називають вакцинацію.

"Вакцинація - надійний спосіб захисту від важких ускладнень. Але для вироблення імунітету необхідно близько двох тижнів, тому за відсутності медичних протипоказань оптимальний час для щеплень від грипу - вже зараз", - підкреслив Андрій Осадчий.

У МОЗ заявляють, що в 2018 році українцям буде доступно два види вакцин від грипу: французька "Ваксигрип Тетра", якою можна щепити дітей від 3 років, і корейська "Джисі Флю", яку можна використовувати для дітей від 6 місяців.

Фото: moz.gov.ua
1 / 1
Фото: moz.gov.ua
1 / 1
Фото: moz.gov.ua
1 / 1
Фото: moz.gov.ua
1 / 1

Експерти зазначають, що обидві вакцини якісні, і якщо немає протипоказань, то можна сміливо колоти одну з них.

"Саме ці вакцини проходять всі стадії державного контролю, - пояснює "Апострофу" глава Держлікслужби Наталія Гудзь. - При ввезенні - візуальний контроль і підтвердження умов транспортування роблять наші територіальні служби. Лабораторний контроль кожна ввезена серія проходить у лабораторії контролю ІМБП, яка належить Міністерству охорони здоров'я. І тільки тоді, коли в комплексі все добре, видається висновок про якість. Крім того, у цих виробників - французького та корейського - підтверджено відповідність вимогам GMP (міжнародний сертифікат якості - "Апостроф")".

Ціна на вакцину "Ваксигрип", залежно від аптечної мережі, демократична - 280-320 гривень, та й купити цю вакцину значно легше, ніж корейську "Джисі Флю", яка коштує від 2200 до 2600 гривень, завозиться аптеками в невеликих кількостях і швидко розкуповується, незважаючи на високу ціну. Наприклад, навіть у мережі столичних комунальних аптек КП "Фармація" на момент написання матеріалу вакцин "Джисі Флю" в продажу не було.

У МОЗ зазначають, що на сьогодні в Україну завезли 350 тисяч доз вакцин від грипу. Сказати, багато це чи мало - досить складно, адже державної програми вакцинації від грипу в країні немає, відповідно, попит і буде визначати політику пропозиції.

"Вакцини від грипу в основному є не надто популярними. Вакцинується, як правило, 1,5% населення, тому проблем із тим, щоб купити вакцину виникати не повинно", - пояснив "Апострофу" екс-міністр охорони здоров'я Олег Мусій.

Читайте також

В Україну йде позапланове літо: як довго протримається спека

Практично в усіх областях України, крім однієї, встановиться дивовижна для кінця березня та початку квітня погода

Кожен українець є мобілізаційним резервом: хто має йти воювати

Важлива деталь - на сьогодні в Україні немає потреби мобілізовувати абсолютно всіх

Бензин в Україні злетить у ціні: в чому причина

Підвищення акцизів на пальне, яке пропонує уряд України, спричинить суттєве зростання цін, насамперед на бензин та дизель