RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

23 квітня

Всі новини

Резонансне рішення по українським церквам у Польщі: священик пояснив його реальну "силу"

Собор Єпископів Польської Автокефальної Православної Церкви закликає прийняти рішення про скликання зборів глав Помісних Церков для спокійного Передання і канонів вирішення українського питання.

Його рішення прокоментував Архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій Зоря на своїй сторінці в Facebook.

Він пояснив, що таке право скликати збори має лише Вселенський Патріарх. Воно може бути скликано, але не для обговорення питання про надання автокефалії.

"Єдиним, хто має таке ПРАВО, є Вселенський Патріарх. Він не раз і не два, а більше двох десятиліть робив численні спроби через діалог з Московським Патріархатом знайти рішення" українського церковного питання ". Деструктивна позиція Москви щодо такого діалогу - відома. Тому зараз Вселенський Патріархат змушений вирішувати проблему без згоди Москви - адже, як справедливо зазначив Вселенський Патріарх під час виступу на Сінаксі у вересні цього року, Москва є джерелом проблеми і відповідальна за них, тому не може бути тим, хто вирішить", - написав Євстратій Зоря.

Також він зазначив, що після визнання і проголошення Томосом автокефальної помісної православної Української Церкви можна буде організувати збори про питання, як Московський Патріархат повернути до єдності зі Вселенським Православ'ям.

Крім цього, Архієпископ написав, що Собор Єпископів Польської Автокефальної Православної Церкви не написав ні слова про рішення Вселенського Патріархату.

"У тексті немає ні слова про РІШЕННЯ Вселенського Патріархату (хоча в першому пункті є сказано про якісь документи" у справах адміністративних ", які" поступили "і" були прийняті до відома "). Немає ні заперечення щодо права приймати і розглядати апеляцію , ні про прийняте рішення про відновлення канонічного гідності всього єпископату і духовенства Київського Патріархату і УАПЦ. Є схвалення рішень від 11 вересня, але немає і їх прямого заперечення!", - написав він.

Євстратій розглянув і пункт, де йдеться про заборону входити в літургійно-молитовні контакти з духовними "так званого Київського Патріархату" та "так званої Автокефальної Церкви", "які в минулих діях зробили багато зла".

"Це просто зразок казуїстики! Тобто, мова йде про всіх кліриків двох Церков, або тільки тих, які на думку Польської Церкви" зробили багато зла"? Хто і як встановлює міру скоєного зла - багато було або мало?", - зазначив священнослужитель .

Він підсумував, що за формою польське рішення може бути витлумачено різними способами.

"І очевидно, що таким був задум його авторів. Але по суті воно не є перешкодою для Вселенського Патріархату в подальшому реалізовувати вже прийняте ним рішення про автокефалію для України. Також єпископи ПАПЦ формально навіть не згадують про рішення Вселенського Патріархату - не підтримують їх, але і не засуджує. Просто - не згадують. А формула, обрана для "заборони на літургійні контакти з кліриками" є багатозначним і спеціально виписаної так, щоб незабаром вона втратила актуальність", - резюмував Зоря.

Як повідомляв "Апостроф", Вселенський патріарх Варфоломій I був готовий надати Томос про автокефалію Української православної церкви ще в 2008 році.