RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

У путінського генерала знайшли в Україні високопоставленого брата: фото і реакція влади

Ігор Прокопчук, який очолює постійне представництво України при міжнародних організаціях у Відні, доводиться молодшим рідним братом генерал-майору російської поліції Олександру Прокопчуку - кандидату на посаду глави Інтерполу.

Про це повідомляє видання ZN.UA.

За даними ресурсу, Прокопчук-молодший перебуває на своїй посаді в Україні вже 8,5 років. Також в цілому Ігор знаходиться у відрядженні закордоном 10,5 років, а до свого призначення до Відня був послом України в Литві.

Офіційні органи, які причетні до призначення Прокопчука-молодшого до Відня, поки коментарів не дають. Однак, інформація про родинні зв'язки Ігоря Прокопчука та Олександра Прокопчука в даний час перевіряється.

"Хоча викликає здивування, що подібна перевірка не була проведена раніше, при призначенні дипломата на високий державний пост. При цьому багато колег відзначають помітне зовнішню схожість Ігоря та Олександра Прокопчук. Обидва закінчили Київський державний університет ім.Т.Шевченка. У біографії Ігоря Прокопчука, розміщеної на сайті диппредставництва, зазначено, що народився він в Житомирській області. Вікіпедія батьківщиною Олександра Прокопчука називає Україну, а місцем початку кар'єри - Житомирський обком комсомолу", - йдеться в повідомленні.

Колеги Ігоря описали його в професійній сфері, як знаючого і дисциплінованого фахівця. За їх словами, він не схильний публічно обговорювати свої політичні переконання. Але, до речі, співробітники не помічали і проросійських поглядів Прокопчука-молодшого. Вони стверджую, що його цінують і поважають як в ОБСЄ (у Відні), так і в центральному апараті МЗС. Однак у його колег викликало здивування те, що його діти ще не так давно (вже в розпал російсько-української війни) відвідували школу при посольстві РФ.

Також відомо, що через тривалий терміну перебування Ігора у відрядженні, на його посаду вже підшукували заміну. Але поки, за інформацією джерела видання, її не знайшли.

"Після всіх потрібних перевірок необхідно приймати зважені рішення. Історія Прокопчука показує, як тісно раніше були пов'язані Україна і Росія. Україна повинна бути пильна при призначеннях, а й обережна при прийнятті рішень про звільнення, щоб не втратити тлумачних професіоналів і щирих патріотів, чиїм єдиним "темною плямою на біографії" можуть виявитися родичі за кордоном", - заявив ZN.UA один зі співрозмовників.

Також журналісти видання намагалися додзвонитися Ігорю Прокопчуку до Відня, щоб взяти у нього коментар. Однак дипломат не відповідав на повідомлення і скидав дзвінки.

Родинні зв'язки братів підтвердили в МЗС, пише "Українська правда". Там заявили, що це не вплинуло на роботу постійного представника України при ОБСЄ Ігоря Прокопчука і не шкодить національним інтересам України.

"Ця війна розкидала по обидва боки лінії фронту друзів, близьких, родичів. Для багатьох це стало справжньою особистою трагедією. Але кожен сам робить свій вибір і за нього відповідає", - зазначили в МЗС.

Нагадаємо, колишній співробітник МВС РФ і чинний віце-президент міжнародної кримінальної поліції Олександр Прокопчук, підозрюваний в зв'язках з російською розвідкою, є одним з кандидатів на пост глави Інтерполу замість затриманого в Пекіні Мен Хунвей. Голосування має відбутися в середу.

Як повідомляв "Апостроф", за даними "Народного фронту", Верховна Рада жорстко відреагує на призначення керівником Інтерполу російського представника. Також раніше писали, що 5 жовтня стало відомо про зникнення президента Інтерполу Мена Хунвей.