RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Стало відомо про "зраду" в українській програмі по Антарктиці

Бюджет української Антарктичної Програми на 2019 рік зменшили на значну суму.

Про це повідомляє керівник Національного антарктичного наукового центру Євген Дикий на своїй сторінці в Faebook.

За його словами, за неповний поточний 2018 рік Арктичний Центр продемонстрував різке збільшення ефективності використання бюджетних коштів. В результаті цього збільшився і бюджет країни. Однак на наступний рік для програми виділили менше грошей на 12 мільйонів гривень.

"До того ж на капітальні витрати (ремонт і модернізація станції "Вернадський", нове обладнання і т.д.) в наступному році передбачено 0 мільйонів гривень, замість 15 мільйонів в цьому році, залишено тільки кошти на операційні витрати", - написав Дикий.

Він також зазначив, що єдине його прохання було залишити ще на рік такий же бюджет, як і в попередньому, але його скоротили.

"Тобто після всіх досягнутих успіхів нас намагаються "помножити на нуль" як науково-дослідну установу, і знову звести все до "пост здав - пост прийняв, несемо полярну вахту!", Тому що передбачений бюджет більш-менш достатній для підтримки того, що зараз є і перезміни полярників зимувального загону, але і все, ні про яку науку і розвиток тут мова не йде", - заявив керівник Національного антарктичного наукового центру.

За його словами, влада обіцяла, що розгляне виділення Центру грошей з бюджету.

"Спасибі" всім причетним - міністру фінансів, яка за кілька місяців так і не знайшла 30 хвилин для зустрічі, хоча обіцяла дивлячись в очі, тим членам уряду і нардепам, які особисто запевняли що виправлять упущення фінансистів при розгляді проекту бюджету на комітетах Ради, і давали запевнення що все під контролем", - написав Дикий.

Він зазначив, що обіцянки політиків нічого не варті.

"Життя вчить, і вчить жорстоко. Маю дорогою ціною урок, чого варті обіцянки політиків. Ймовірно, зробив помилку, що діяв так, як належить директору державної установи - писав офіційні листи з розрахунками, звернення, запити, а не піднімав відразу хайп на ФБ і не бігав як заполошний з криками "зрада!". Може, хоча б це допомогло - адже офіційно передбачені процедури і спокійне ділове спілкування виявилися неефективними", - заявив керівник центру.

Але крім цього, він сказав, що здаватися не збирається.

"Готуємося до холодної "полярної зими" після короткого несподіваного "полярного літа" в цьому році. Буде дуже важко. Але здаватися не збираюся. У Антарктиді ж ще буде перемога. Хоча тепер і не завдяки, а всупереч. Власне, як і в Україні", - підсумував Євген Дикий.

Як повідомляв "Апостроф", Верховна Рада підтримала в другому читанні і в цілому проект закону про державний бюджет на 2019 рік. Депутати Верховної Ради, ухвалюючи державний бюджет на 2019 рік, працювали до ранку, а в сесійній залі відчутно пахло перегаром. У бюджетну ніч топ-політики займалися торгами.