RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

24 квітня

Всі новини

Стала відома реакція Євросоюзу на агресію Росії в Азовському морі

Офіційна позиція Євросоюзу полягає у заклику до Росії щодо відновлення свободи руху судів в Керченській протоці. Водночас вона звернулася до Росії і до України відносно необхідності деескалації ситуації в Азовському морі, йдеться у заяві речниці ЄС з питань зовнішньої та безпекової політики Майї Косьянчич.

"Напруженість в Азовському морі та Керченській протоці сьогодні небезпечно зросла після сьогоднішнього ранкового інциденту між російськими та українськими військово-морськими судами, коли останні намагалися пройти через Керченську протоку, а також подальші події, включаючи закриття руху російською владою і повідомлення про захоплення українських суден та постріли по них", - йдеться у заяві.

Брюссель закликав всі сторони діяти стримано в Азовському морі, хоча в даній ситуації Україна не вчинила жодних провокативних або незаконних дій.

"Ми очікуємо, що Росія відновить свободу проходу в Керченській протоці і закликаємо всіх діяти з максимальною стриманістю, щоб негайно провести деескалацію ситуації", - зазначається в заяві.

В ЄС нагадали, що глава дипломатії Федеріка Могеріні нещодавно однозначно заявила, що події в Азовському морі - це демонстрація того, як нестабільність та напруженість зростають, якщо не виконуються основні правила міжнародного співробітництва.

"Будівництво Керченського мосту відбулося без згоди України та становило чергове порушення суверенітету та територіальної цілісності України. Це паралельно з мілітаризацією Азовського моря призвело до посилення контролю над морськими перевезеннями в протоці. Європейський Союз очікує від Росії припинення перевірок", - йдеться у заяві. В ЄС вчергове підкреслили, що не визнають незаконну анексію Кримського півострова з боку Росії.

Нагадаємо, як раніше повідомляв "Апостроф", українські кораблі, заблоковані в Керченській протоці, почали рух на вихід: ВМС РФ погрожували їм зброєю.

Пізніше російські військові кораблі пошкодили вогнем українські суда в Керченській протоці і захопили їх. Поранено 6 українських моряків.