RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Бандера - Герой України: відомий історик пояснив, чому це зайве

Директор Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович вважає, що лідеру ОУН Степану Бандері не варто присвоювати звання Героя України.

Про це він розповів в інтерв'ю для "Радіо Свобода".

На думку В'ятровича, звання Героя України є скомпрометованим, тому воно не потрібно для визнання особи Бандери.

"Напевно, хтось із політиків, які піднімають це питання, бачать у цьому певний електоральний потенціал. Я скептично до цього ставлюся. Тому що я вважаю, що звання Героя України, яке ми зараз маємо, достатньо скомпрометовано. Не буду називати конкретні прізвища людей, але серед них є ті люди, які навіть тепер готові воювати проти України. Тому я не думаю, що повторне присвоєння цього звання Степану Бандері щось додасть до розуміння його образу... Для мене Бандера - дійсно національний герой. Не думаю, що для того, щоб визнати його таким, він потребує формального і, на мою думку, скомпроментованого звання", - зазначив історик.

Також, за його словами, можливо необхідно заснувати нове звання, яке було б "найвищим визнанням заслуг тієї чи іншої людини в українській історії та сучасності".

"Очевидно, якщо таким постатям, як Бандера чи Стус, давати звання, які носять люди дуже далекі від цих особистостей, це негативно вплине на оцінку безперечно видатних особистостей", - резюмував В'ятрович.

Нагадаємо, як повідомляв "Апостроф", раніше російський пропагандист з Великобританії, Грем Філліпс поглумився над могилою лідера ОУН Степана Бандери в Мюнхені (Німеччина).

Також не так давно на російському телебаченні з'явився фейк про те, що Степан Бандера нібито розстрілював євреїв.