RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

З'явився новий варіант пам'ятника на місці поваленого Леніна в Києві

На місці зруйнованого у Києві пам’ятника Леніну зробити скульптурну групу на основі того, що зараз лишилося, яку умовно назвати пам’ятником "ленінопаду" – тобто тій події, яка по суті запустила й декомунізацію в Україні.

Саме так вважає директор Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович, передає "Радіо Свобода".

"Я переконаний, що не повинно бути якогось універсального рішення, що на місці Леніна будемо ставити Шевченка чи якусь іншу фігуру. Так само неправильним є універсальне рішення, що обов’язково це місце має бути зайняте якимось пам’ятником. Часом – так, часом – ні. Як ідея, мені подобається те, щоб на місці зруйнованого у Києві пам’ятника Леніну зробити скульптурну групу на основі того, що зараз лишилося, яку умовно назвати пам’ятником "ленінопаду" – тобто тій події, яка по суті запустила й декомунізацію в Україні", - переконаний експерт.

За його словами, в окремих місцевостях не треба жодних пам’ятників на цьому місці, тому що "тінь Леніна над місцем буде ще довго домінувати". І хоч би що там поставили, люди будуть пам’ятати, що раніше там стояв пам’ятник Леніну.

"Але це рішення теж не може бути універсальним. Тому що часом у населених пунктах саме це місце, де стояв Ленін – це єдина площа, де можна поставити будь-який пам’ятник. Тому оголошувати обов’язкову умову, що це місце не повинне бути зайнятим, є неправильним. Те, що ці постаменти лишилися порожніми – це виклик й добра нагода для українців почати дискусію, хто для них є важливим у минулому, хто заслуговує на таку пам’ять, щоб бути втіленим у якихось скульптурних групах, у пам’ятниках. Це та дискусія, яка нам потрібна. І результатом цієї дискусії будуть пам’ятники як національним героям, так і місцевим. Потрібно одне й друге. Національна пам’ять повинна тісно переплітатися з місцевим, локальним рівнем", - вважає В’ятрович.

Як повідомляв "Апостроф", у мережі показали фото першого історичного знесення пам'ятника Леніну в Україні.