RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Журналіст, який втік в Україну, потрапив в список "Людина року" Time

Журнал Time присудив звання "людини року" групі журналістів, які ризикнули життям або свободою в пошуках правди: серед них згадали в тому числі журналіста і блогера Аркадія Бабченко.

Про це повідомляється на Twitter сторінці видання.

Time назвав журналістів, які отримали звання, "Хранителями". Людьми року стали: убитий саудівський журналіст Джамаль Хашоггі (Хашогджі), редакція американського видання Capital Gazette, філіппінка Марія Ресса і журналісти Reuters в М'янмі Ва Лон і Кья Со Оо.

Джамаля Хашоггі 2 жовтня було вбито в консульстві Саудівської Аравії в Стамбулі. У причетності до вбивства підозрюють людей, близьких до крон-принця Мухаммеда бін Салмана. Як зазначає Time, саме прагнення Хашоггі писати незалежні репортажі та "дати людям можливість думати самим" явно відрізняють тиранію від демократії в сучасному світі.

На редакцію Capital Gazette 28 червня в американському Аннаполісі було скоєно збройний напад. Загинули помічник редактора Роб Хіассен, редактор колонок Джеральд Фішман, менеджер з продажу Ребекка Сміт, спеціальний кореспондент Венді Вінтерс і журналіст Джон Макнамара. Чоловік на ім'я Джеррод Рамос, який скоїв напад, раніше неодноразово погрожував журналістам через те, що в 2011 році вони написали про його кримінальну справу.

Філіппінська журналістка і гендиректор сайту "Rappler" Марія Ресса займається в тому числі освітленням "війни з наркотиками", оголошеної президентом країни Родріго Дутерте. За оцінкою правозахисників, в результаті дій влади загинули понад 12 тисяч людей. У листопаді Рессо пред'явили звинувачення в ухиленні від сплати податків.

Двох журналістів Reuters Ва Лон і Кья Со Оо в М'янмі засудили до семи років в'язниці за порушення закону про державну таємницю. Вони висвітлювали переслідування і вбивства народності рохінджа.

Також в матеріалі, присвяченому "Хранителям" описуються і інші випадки нападу на журналістів за останній рік. Серед них - інсценування вбивства Аркадія Бабченко в Києві в травні.

Друге місце в списку Time зайняв президент США Дональд Трамп. Третє - спецпрокурор Роберт Мюллер, який займається розслідуванням справи про зв'язок Трампа з Росією і втручання з боку Кремля в американські вибори.

Далі також називаються: сім'ї, які були розділені на кордоні, Володимир Путін, режисер фільму "Чорна пантера" Райан Куглер, Крістін Блейз Форд, яка звинуватила суддю Верховного суду США Бретта Кавано в домаганнях, президент Південної Кореї Мун Чже Ін і герцогиня Сассекська Меган Маркл .

Нагадаємо, докладніше про замах на Аркадія Бабченко читайте в матеріалі "Апострофа": "Вбивство" Аркадія Бабченко: навіщо все це було потрібно.