RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

У Верховній Раді презентували концепцію Меморіального центру Голокосту "Бабин Яр"

12 грудня у Комітеті Верховної Ради з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин було представлено концепцію Меморіального центру Голокосту "Бабин Яр" (BYHMC).

Публічні слухання складались з двох частин – презентації концептуальних засад, історичного наративу та їх обговорення.

Зокрема, мова йшла про пріоритетні напрямки діяльності Меморіального центру та результати роботи перших двох років.

Присутнім повідомили, що BYHMC має ряд успішно реалізованих проектів з United States Holocaust Memorial Museum, UNESCO, фундацією Генезис, посольством держави Ізраїль в Україні, а також вже є попередні домовленості на наступний рік про роботу з меморіальним комплексом Яд Вашем, документцентрами Німеччини, та ін.

Співробітники BYHMC проводять відкриті уроки у київських школах, крім цього Центр організовує всеукраїнські наукові конкурси. Наступного року планується розвивати цей напрям – запустити більше 10 нових освітніх програм і продовжити попередні успішні проекти.

Наступного року центр також продовжуватиме роботу з партнерами з профільних міністерств та київською міською владою із максимальним залученням громадянського суспільства.

Тим часом, центр починає формувати колекцію, залучаючи артефакти для майбутньої експозиції. Більше того, центр вже підготував першу в Україні публічну політику із формування та управління колекцією, для чого була створена спеціальна Рада.

Також готуються публічні програми, арт-проекти та виставки. Зокрема, проекти, у яких поєднані мистецька, освітня та наукова складова є надзвичайно успішними. Це підтверджують успіхи мандрівної виставки центру або знакової прем’єри фільму Бориса Мафцира "Шлях до Бабиного Яру", показ якого було проведено у КМДА цієї осені.

Також стало відомо, що до кінця грудня буде оголошено про початок архітектурного конкурсу, який відбуватиметься професійно і прозоро, за найвищими світовими стандартами із залученням авторитетного журі.

У 2019 році очікується отримати його результати і розпочати роботу із архітекторами.

Під час свого виступу голова Наглядової ради BYHMC Натан Щаранський наголосив на значимості пам’яті в побудові суспільства майбутнього.

"Якщо нація не має історичної пам'яті, то вона не має і майбутнього. Витяг уроків з минулого - це запорука успішної побудови держави. Історія повинна слугувати засторогою для кожного, привернути увагу суспільства до загроз тоталітарної, екстремістської, націоналістичної та расистської ідеологій, а також підтримувати при цьому культурні, етнічні, релігійні та соціальні відмінності; та водночас, на прикладі героїчної поведінки Праведників, плекати пропагувати у суспільстві фундаментальні людські цінності", - наголосив він.

У свою чергу гендиректор BYHMC Геннадій Вербиленко зазначив, що мета центру - "не лише створити меморіальний комплекс у безпосередній близькості до місця розстрілів і побудувати не просто пам’ятник на знак пошани загиблих".

"Наша мета — вшанувати всіх жертв трагедії. Меморіальний центр має виконувати перш за все просвітницьку функцію, щоб невтомно попереджувати про загрозу, що, як ми знаємо, досі залишається реальною", – сказав Вербиленко.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Суспільство
Теги: