RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

Як не захворіти на грип: 5 головних правил

Міністерство охорони здоров'я України опублікувало в мережі п'ять простих правил, яких потрібно дотримуватися, щоб не захворіти на грип, епідемія якого вже накрила Україну.

Так, в МОЗ зазначають, що найкращим захистом проти грипу є щорічна вакцинація, проте, відзначають у відомстві, навіть після вакцинації потрібно піклуватися про своє здоров'я.

У зв'язку з цим у відомстві опублікували 5 простих правила.

1. Робіть вакцинацію

Зробити вакцинацію не пізно протягом усього сезону грипу. У цьому році в Україні доступні дві вакцини проти грипу: "Ваксигрип Тетра" можна застосовувати для дітей від трьох років, а "Джіс Флю" - від шести місяців. Їх можна придбати в аптеці.

2. Мийте руки і не чіпайте обличчя

У МОЗ зазначають, що очі, рот і ніс фактично є дверима в наш організм для мікробів. І оскільки найбільше мікробів саме на руках, кожен раз торкаючись обличчя, людина збільшує власні шанси захворіти.

При цьому наголошується, що від мікробів може врятувати часте миття рук, а також використання спрею для рук на спиртовій основі.

3. Дотримуйтесь чистоти

Як це не дивно, але мити потрібно не тільки руки, але і ті поверхні, яких людина торкається найчастіше. І робити це потрібно як вдома, так і на роботі або в навчальних закладах. Також варто досить часто провітрювати приміщення. Особливо, якщо в ньому перебуває вже хвора людина.

4. Розвивайте корисні звички

Для хорошого здоров'я також важливо дотримуватися корисних звичок. Зокрема, важливо добре і достатньо спати, не лінуватися, уникати стресу, пити багато води і вживати корисну їжу.

5. Тримайте дистанцію

Якщо людина все ж захворіла, тоді в МОЗ радять залишатися вдома та уникати близьких контактів зі здоровими людьми.

У разі, якщо хворій людині все ж потрібно вийти на вулицю, то вона повинна одягнути захисну марлеву маску, яка, всупереч розхожій думці не захищає від хвороби, а стримує поширення бактерій.

Також в МОЗ попереджають, що при кашлі або чханні бактерії здатні подолати відстань до двох і більше метрів, а тому потрібно прикритися одноразовою серветкою або ж чхнути/кашлянути у внутрішню сторону ліктя. Чхати в долоню не має сенсу, оскільки вона погано стримує небезпечні патогени.

Як повідомляв "Апостроф", з 3 по 9 грудня в Україні показники захворюваності на грип та ГРВІ перевищили епідеміологічний поріг.