RU  UA  EN

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 травня

Всі новини

Відомий журналіст вказав на історичну значимість Об'єднавчого собору УПЦ

Створення Української автокефальної церкви є історичною подією, яку можна порівняти з проголошенням незалежності самої України в 1991 році.

У цьому впевнений український журналіст і публіцист Віталій Портников, передає Радіо Свобода.

"Фахівці існували в повній впевненості, що питання про автокефалію має бути вирішене тільки Московською патріархією. Що саме з нею необхідно вести переговори. Що без її згоди ніяка канонічна Українська церква просто не можлива. І, між іншим, саме так було перед проголошенням незалежності в 1991 році, коли багатьом здавалося, що її проголошення повинно стати результатом переговорів в Москві, а не рішенням в Києві. І Володимир Винниченко 1917 року відправився в Петроград, домовлятися про долю України з Олександром Керенським - а в результаті обидва поважних політики закінчили свої дні в еміграції", - говорить він.

За його словами, всупереч Кремлю Україна стала самостійною і всупереч Кремлю придбає свою автокефальну церкву.

"Не треба домовлятися! Ні з Керенським, ні з Горбачовим, ні з Путіним, ні з Кирилом! І не тому, що домовлятися погано, а тому, що для всіх цих людей, для держави, для церкви, для суспільства, які вони представляють, ніякої України немає і не було ніколи! І тоді, яка може бути Українська держава, яка може бути Українська церква? Тоді що дивного, що вони не уявляли собі саму можливість появи Української держави і запевняли нас, що самостійна Українська церква теж не виникне?" - впевнений Портников.

Як повідомляв "Апостроф", раніше з'явилися фото того, як у Софійського собору в Києві люди очікують обрання глави помісної церкви.