RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

Всі новини

15 тисяч кілометрів від дому: як українці зустрічатимуть Новий рік в Антарктиді

На українській антарктичній станції "Академік Вернадський" повним ходом готуються до святкування Нового року.

Про це йдеться в сюжеті ТСН.

11 українців провели на станції вже 8 місяців. Зв'язатися з ними вдалося по скайпу. Картинка погана і звук слабенький, адже відстань туди - 15 тисяч кілометрів, півтора з яких - холодний океан і вічна мерзлота.

"Погода хороша останній день. Льодова обстановка не дуже, до нас ще не можуть пройти суду. Але була перша група туристів вертольотами, з Китаю і Гонконгу", - діляться враженнями полярники.

Керівник Антарктичного центру Євген Дикий повідомив їм гарну новину - уряд таки виділив один мільйон доларів на саму станцію, яку не ремонтували понад чверть століття. Станції ремонт потрібен вже і негайно, погоджуються полярники, з дахом біда.

"Потрібно робити, тому що в деяких місцях є протікання, коли сильний вітер і дощ", - розповідають полярники.

У працівників станції позаду вже 8 "темних" місяців, а попереду - довгий полярний день і туристи. Уже через місяць до полярникам приїдуть сезонники з України модернізувати станцію.

"Щоб ви зрозуміли, ми зараз будемо міняти всю енергетичну систему станції, а це три дизель-генераторних установки і система управління ними, так ось, дизеля, які ми зараз замінюємо, 1980 року виготовлення. Замінюємо систему опалення, а це два котла, баки і купа труб, і так далі", - пояснив Дикий.

До роботи полярники готові, але і на святкування знайдуть час. Вони розповіли, що офіційно алкоголь на станції строго заборонений, але пляшечка шампанського на колектив все-таки знайшлася. Зараз в їх меню картопля з м'ясом, а ось в новорічну ніч хлопці порадують себе салатом "Олів'є".

Працювати на "Вернадського" цим полярникам доведеться ще до кінця березня, потім їх змінять 12 інших вчених. Щоб безперервно досліджувати холодну Антарктиду.

Як повідомляв "Апостроф", раніше стало відомо, що на українську станцію в Антарктиді вперше пустять жінок.