RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

11 травня

10 травня

Всі новини

Шість місяців темряви: стало відомо, як живуть українці на станції в Антарктиді

В несезон, який триває в Антарктиді дев'ять місяців з 12, українцям доводиться перебувати в повній темряві і ізоляції.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" розповів виконуючий обов'язки директора Національного антарктичного наукового центру Євген Дикий.

"Приблизно так, як в Криму: є сезон, а є несезон. Сезон - це три місяці, коли відкрита вода, і на станцію можуть заходити кораблі. Тоді є спілкування, заходить багато туристичних лайнерів, проїжджають колеги сезонного загону. Далі - несезон. У цей час станція закрита, кораблів немає. Ці дев'ять місяців, з яких шість - темних, так полярна ніч, дванадцять чоловік проводять в ізоляції. Вони спілкуються тільки один з одним і практично цілодобово. Благо, що є інтернет. Ось це і є самим складним в психологічному плані. Саме на це вони і підписуються", - говорить він.

За його словами, не дивлячись на такі спартанські умови, тих, хто бажають відправитися в експедицію вистачає.

"Як виявилося, так. В Україні романтиків ще вистачає, мене це дуже радує, адже оплата дуже скромна. Дуже багато є тих, хто заради чогось цікавого готовий провести більше року там, де холодно, де півроку темно", - додає Дикий.

Детальніше про це, читайте в матеріалі "Апострофа": Корабля немає, а океан і дослідники є: як українська станція виживає в Антарктиді.