RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

Всі новини

У Києві відбулася інтронізація глави ПЦУ Єпіфанія: повне відео

У неділю, 3 лютого, в Софії Київській відбулася інтронізація предстоятеля Православної церкви України, митрополита Єпіфанія.

Відео церемонії транслювалося на Youtube каналі "Радіо Свобода".

Церемонія офіційного очолення Єпіфанієм ПЦУ відбулася в день 40-річчя владики. З моменту інтронізації він офіційно став предстоятелем ПЦУ і митрополитом Київським і всієї України.

Як раніше повідомляли в ЗМІ, духовенство спеціально вивчало чин інтронізації по константинопольським зразкам, порівнювали з практикою російської та інших помісних церков. Протоієрей Олександр Трофимлюк визнав, що готувалися до церемонії кілька тижнів. Чин фактично виписували по-новому, тому що навіть Філарета зводили на трон в 1995 році за російським чином.

"У грецькій традиції взагалі інтронізація відбувається за богослужінням. Але треба розуміти, що трон митрополита у них знаходиться всередині храму. В нашій традиції трон знаходиться у вівтарі, тому поза богослужінням цього не варто було б робити. Тому ми все-таки прийняли практику, що інтронізація буде відбуватися під час божественної літургії, але, власне, це буде тільки триразове сходження митрополита на його престол, на його трон у вівтарі, і в кінці літургії вручення жезла. Чин буде простий, але в простоті велич ", - пояснив священик .

Церемонію виписували з урахуванням того, що відбуватиметься вона буде в старовинній Софії. Пол, щоб не зіпсувати, встелили килимами, а для того, щоб утримати оптимальну для старовинних фресок і мозаїки температуру, в соборі заздалегідь відключили опалення.

На церемонії присутній президент України Петро Порошенко, делегації з Константинополя і Афона, священики з декількох помісних церков.

Як повідомляв "Апостроф", раніше Рада прийняла рішення щодо механізму переходу в помісну церкву.