RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

Всі новини

Окупанти поглумилися в Криму над могилою героя війни

В окупованому Криму невідомі замінили старовинний надгробок на могилі героя Кримської війни капітана 2 рангу Миколи Костомарова на новий, та ще й з дивним написом.

Про це повідомляє місцеве видання "Примечания", посилаючись на відомого севастопольського блогера і фотографа Юрія Югансона.

"Слов іноді не вистачає від безграмотності в мармурі. Позавчора я був на Братському кладовищі (військове поховання на Північному боці Севастополя, - "Апостроф".) І побачив оновлену плиту на могилі Миколи Івановича Костомарова... Бажання попіаритися в століттях. Ще й безграмотно попіаритися. Що це за євроремонт з керамогранітом?", - написав він.

За словами Югансона, основна частина вибитого тексту на новій табличці більш-менш збігається з оригіналом: "Капітан II-го рангу Микола Іванович Костомаров, 22.11.1826 - 09.04.1909. Командував батареєю свого імені попереду 4-го бастіону...". Однак до неї додана додаткова приписка: "в пам'ять від вдячних нащадків музею ЧФ".

Так плита виглядала раніше:

У той же час батько Георгій, настоятель Свято-Миколаївського храму-пам'ятника, розташованого на Братському кладовищі, пояснив, що військовий некрополь є пам'ятником федерального значення і знаходиться під охороною міністерства культури РФ.

"Плита розбита часом була. Заміну зробив музей Чорноморського флоту. Я як історик вважаю, що так робити не можна. З нами нічого не погоджували - зробили плиту і тихо поставили. Несерйозно, адже так можна ставитися до пам'ятників, - розповів він "Комсомольській правді".

У музеї Чорноморського флоту заявили, що ніякого відношення до заміни плити не мають, назвавши ситуацію "підставою".

Як повідомляв "Апостроф", раніше стало відомо, що окупанти в Криму виставили на продаж історичний палац.