RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

На службі фашистів: окупанти видали фейкову історію Криму

В окупованому Криму було надруковано підручник "Історія Криму", в якому акцентується увага на нібито поширеній співпраці кримських татар з нацистами під час Другої світової війни і "особливих благах" на засланні.

Про це повідомляють експерти Кримської правозахисної групи.

Підручник для 10 класу недавно з'явився в школах окупованого півострова. Саме в ньому знаходяться висловлювання, що розпалюють ненависть до кримськотатарського народу.

Йдеться про утвердження, що нібито під час Другої світової війни частина кримських татар "зустрічала німецьких окупантів квітами та вином". Крім того, автори підручника запевняють, що представники кримськотатарського народу були більш активно залучені в колабораціоністську діяльність, ніж інші етнічні групи Криму.

Окупанти також намагаються переконати школярів, що кримським татарам в місцях виселення безкоштовно надавали їжу, присадибні ділянки і позики на будівництво житла.

Як наголошується, ці твердження є спірними і не мають масових підтверджень з боку очевидців і потерпілих. Таким чином, в загальному контексті представленої в підручнику інформації вбачаються прояви мови ворожнечі. Зокрема, публікації висловлювань, які ставлять під сумнів загальновизнані історичні факти насильства і дискримінації під час депортації кримськотатарського народу,

Експерти відзначають, що підручник необхідно негайно вилучити з переліку навчальних посібників. Правозахисники додають, що в підконтрольних Кремлю ЗМІ розпалювання ненависті до кримських татар, українців та інших груп - розповсюджене явище.

Керівник Центру громадянської освіти "Альменда" Валентина Потапова зазначає, що такі формулювання в підручнику можуть привести до виникнення міжетнічних конфліктів.

"У влади Криму дуже цілеспрямована політика розпалювання міжнаціональної ворожнечі. Протягом 5 років, починаючи з 2014 року, робиться все можливе, щоб розколоти кримське співтовариство, створити умови для етнічних конфліктів на побутовому рівні", - відзначає вона.

Правозахисниця зазначає, що кількість дітей, які можуть почати вивчати кримську історію за цим підручником, приблизно 10-15 тисяч школярів в рік. І це тільки в тому випадку, якщо за цим "підручником" навчатимуться лише 10-класники.

"Такі мегаманіпуляціі свідомістю підростаючого покоління, поза сумнівом, будуть мати серйозні наслідки. Як трагедія з масовими вбивствами в Керчі безпосередньо пов'язана з масовою мілітаризацією свідомості, так і впровадження подібних підручників може привести до злочинів на грунті ненависті по відношенню до кримських татар", - вважає Потапова.

Нагадаємо, як раніше повідомляв "Апостроф", російські окупанти розгорнули в Криму "повзучу депортацію" кримських татар - їх переслідують і буквально виживають з півострова.