RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Українським водіям готують різке підвищення штрафів: названа нова сума

В Україні планують підвищити штрафи українським автомобілістам за порушення правил користування ременями безпеки або мотошоломами в 10 разів.

Про це повідомляють на сайті Верховної Ради.

Таку пропозицію вніс Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності для Верховної Ради. Зокрема, рекомендовано прийняти за основу законопроект №10131 про підвищення штрафів.

Документом передбачається посилити адміністративну відповідальність за порушення правил користування ременями безпеки та шоломами з 51 гривні до 510 гривень. Таке збільшення пов'язане зі значною суспільною небезпекою і масовим невикористанням ременів безпеки і мотошоломів водіями і пасажирами.

Під час засідання народні депутати наголосили, що використання ременів безпеки є найдієвішим засобом захисту водіїв і пасажирів при ДТП. Застебнуті ремені зменшують ризик контакту тіла з деталями автомобіля при зіткненні, утримують людину від викидання з автомобіля і небезпечних переміщень усередині машини (наприклад, в разі перевертання), зменшують ймовірність нанесенні травм іншим пасажирам (наприклад, непристебнутий пасажир на задньому сидінні в разі лобового зіткнення летить вперед і завдає тяжкі травми тим, хто сидить попереду, навіть якщо вони пристебнуті) і гарантують оптимальне спрацьовування подушок безпеки.

"За даними ВООЗ, ефективність ременів безпеки для порятунку життів становить близько 50% ДТП, результатом яких в разі невикористання ременів стала б смерть водія і пасажирів. Рівень користування ременями безпеки в Україні є найнижчим серед всіх країн Європи. Тільки 23% водіїв користуються ременями безпеки, згідно з даними дослідження кампанії "За безпечні дороги", проведеного в 2018 році", - йдеться в повідомленні.

Як повідомляв "Апостроф", з 27 вересня 2018 року поліція в Україні отримала право евакуювати автомобілі, що перешкоджають руху транспорту.