RU  UA  EN

Вівторок, 16 квітня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 квітня

Всі новини

Річниця аварії на ЧАЕС: з'явилися свіжі фото стадіону-примари в Прип'яті

У п'ятницю, 26 квітня до 33-ій річниці аварії на Чорнобильській атомній електростанції в мережі з'явилися фото стадіону "Авангард"в центрі Прип'яті і де не було проведено жодного матчу з моменту його заснування.

Фото були опубліковані виданням "Інформатор".

Видання розповідає, що в Прип'яті свого часу була футбольна команда, заснована в 1970-х під назвою "Будівельник". Всі її футболісти були працівниками атомної станції, однак з часом загальний рівень гри команди зріс і людей, які бажають відвідати матчі стало більше, команда прийняла рішення переїхати на новий стадіон.

До кінця 80-х команда "Будівельник" почала зводити нову спортивну арену, в самому центрі міста. Стадіон "Авангард" був завершений в 1986 році, він мав велике поле, бігові доріжки, одну глядацьку трибуну під невеликим навісом.

9 травня команда "Будівельник" повинна була зустрітися з командою "Шахтар" з Олександрії. 1 ж травня була запланована урочиста церемонія відкриття і стадіону та парку атракціонів неподалік.

Після вибуху 26 квітня це місце виявилося одним з найбільш заражених радіацією місць в Прип'яті. У той день, коли команда готувалася до гри ще на старій арені, на полі приземлився вертоліт, звідти вийшли люди в спецформі. Вони повідомили, що матч не відбудеться - почалася евакуація жителів Прип'яті та всіх навколишніх сіл. Трохи пізніше на полі влаштували метеорологічну станцію, яка контролювала радіаційний фон в місті.

Зараз на полі "Авангарду" ростуть дерева і кущі, а трибуни виглядають ніби декорації до фільму про кінець світу.

Як повідомляв "Апостроф", раніше стало відомо, що Міністерство екології і природних ресурсів витратить 32,8 мільйона грн на будівництво нової сонячної електростанції в Чорнобильській зоні.