RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Філарет пояснив причину конфлікту з главою ПЦУ та необхідність Київського патріархату

Почесний патріарх Православної церкви України (ПЦУ) Філарет заявив, що українській церкві необхідно зберегти статус патріархату і назву Українська православна церква (УПЦ).

Про це він повідомив в зверненні, опублікованому на його сторінці в Facebook.

За словами Філарета, він дякує Константинопольському патріарху за наданий Томос і погоджується на "зовнішній" статус митрополії, однак при цьому наполягає на тому, щоб "всередині України" продовжувати бути патріархатом.

Також він різко виступив проти назви Православна церква України.

"Що за цим приховується? Це означає, що православні українці за межами України не належать до Української Православної Церкви. І про це сказано в Томосі. Православні українці за межами обурились цим. Вони хочуть належати до своєї рідної Церкви", - пише Філарет.

Крім того, почесний патріарх присвятив значну частину свого звернення конфлікту з главою ПЦУ митрополитом Єпіфанієм. Філарет звинуватив останнього в ігноруванні домовленостей, які нібито існували з ним, і відмову від спільних служб.

"Митрополит Єпіфаній не тільки не співпрацює з Патріархом Філаретом, як обіцяв, а навіть і не зустрічається і не дзвонить, виключаючи кілька разів. На словах перед духовенством і перед журналістами говорить про єдність і співпрацю, а робить все протилежне. Лякає відкликанням Томосу, а на ділі робить все, щоб це сталося", - йдеться в зверненні.

Нагадаємо, як раніше повідомляв "Апостроф", почесний патріарх Православної церкви України Філарет звернувся до настоятеля ПЦУ Єпіфанія з терміновим вимогою "нічого не робити всередині церкви" без його згоди.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Суспільство
Теги: