RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

24 квітня

Всі новини

Вселенський патріарх заявив про шкоду РПЦ для України

Після розпаду СРСР і проголошення незалежності України, Росія намагається зберегти своє панування на пострадянському просторі.

З такою заявою в інтерв'ю одному з болгарських видань виступив патріарх Варфоломій.

На його думку, автокефалия, яку отримала українська церква, дає можливість на внутрішнє самоврядування, яке завжди підтримує розвиток місцевої церкви.

"Водночас не забувайте про останні соціально-політичні зміни, які створили нові умови. Крім незалежності країни і створення нової держави України в 1991 році, після анексії Криму в 2014 році, умови для російської присутності в Україні стали ще більш складними. Шокуючі політичні події, за яких були сформовані нові, зовсім інші геополітичні умови, зробили присутність Московського патріархату в Україні небажаним, і таким, що завдає шкоди інтересам української нації і єдності українського народу", - заявив Варфоломій.

Він додав, що з цієї причини велика частина українського народу бажає церковного звільнення від церкви, яка допомагає або навіть служить інтересам держави, яке знаходиться в конфлікті з Україною.

При цьому він підкреслив, що Київська митрополія ніколи не була канонічно передана Московському патріархату.

"Відомі листи Вселенського патріарха Діонісія IV лише давали канонічний дозвіл Московському Патріарху призначати Київського митрополита, який, водночас залишався підлеглим Константинопольському патріарху.

З того часу і до квітня 2018 року, коли Вселенський патріархат вирішив надати Українській церкві автокефалію, було зроблено багато спроб отримати церковну незалежність України від Росії, але жодна з них не була успішною, за що Московський патріархат несе повну відповідальність", - додав він.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що патріарх Кирило зробив показовий заявление про церкву в Україні та "єдиний" народ.