RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Назрів бунт: у Філарета зробили гучну заяву про помісний собор і ліквідацію УПЦ (КП)

Колишній предстоятель УПЦ КП Філарет заперечує юридичну силу постанови про ліквідацію Київського патріархату.

Про це повідомляється в заяві, опублікованій на сайті "Церква.Інфо", який контролюється Філаретом.

"У заголовку даного документа зазначено - "Постанова Помісного собору Української православної церкви Київського патріархату". Однак можна сказати, що збори, яке відбулися в Теплої Софії за кілька годин до відкриття Об'єднавчого собору, був Помісним собором УПЦ КП?" - йдеться в повідомленні прес-служби.

При цьому, у Філарета, посилаючись на статут церкви Київського патріархату відзначають, що ніхто, в тому числі патріарх Філарет не скликав цей Собор, тому він не міг відбутися.

"Питання про ліквідацію Київського патріархату з'явилося тільки вранці перед самим Об'єднуючим собором, як вимога представників Вселенського патріархату для проведення Об'єднавчого собору. Без цієї формальної відмови від Київського патріархату не міг бути проведений Об'єднавчий собор", - відзначають в Філарета.

Тому почесний патріарх називає збори, які передували об'єднавчого собору, є лише ситуативними зборами делегатів УПЦ КП.

"З огляду на вищенаведені факти, стає зрозумілим, що збори, які були 15 грудня 2018 року у храмі святого благовірного князя Ярослава Мудрого (Теплої Софії), не є Помісним собором Української православної церкви Київського патріархату, а є ситуативними зборами делегатів УПЦ КП перед Об'єднавчим собором, яке на вимогу для участі в Об'єднавчому соборі з боку представників Вселенського патріархату прийняв формальний, ситуативний документ, який не має юридичної сили, а був необхідний для участі в Об'єднавчому соборі українського православ'я", - вважає Філарет.

Як повідомляв "Апостроф", раніше ПЦУ опублікувала відеофакт з ліквідацією Української православної церкви Київського патріархату.