RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Температурна аномалія: синоптик назвала причини дикої спеки в Україні

Температура повітря, яка зараз встановилися на території України, є аномальною навіть для літа.

Про це "Апострофу" розповіла завідуюча відділом синоптичної метеорології Українського гідрометеорологічного інституту Віра Балабух.

"За даними Центральної геофізичної обсерваторії імені Срезневського в Києві, температура повітря вище норми майже на 9 градусів і це дуже істотна аномалія. Вважається, що температура є аномальною, якщо вона перевищує 1-2 градуси від норми, а у нас - 9. Як правило, такі високі температури характерні для липня і серпня, та й то на півдні і південному сході України, а для північних областей країни 32-33 градуси - це аномалія. Крім того, у нас досить високі температури вночі - вище 20 градусів, а це говорить про те, що у нас спостерігаються, так звані, тропічні ночі", - розповідає Балабух.

За її словами, на зростання температури впливають два фактори.

"Ми бачимо зміну атмосферної циркуляції, яка й призводить до підвищення температури повітря. В даному випадку у нас протягом досить тривалого періоду спостерігається антициклональна - безхмарна погода. Плюс, приходить тепле повітря з південних широт. Ці два фактори і впливають на температуру повітря", - резюмувала вчена.

Детальніше читайте в матеріалі "Апостроф": "Сезон тропічних ночей: Україну накриє аномальна спека".