RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Сезон тропічних ночей: Україну накриє аномальна спека

Найближчі дні - з 19 по 23 червня - не потішать українців прохолодою

Найближчі дні - з 19 по 23 червня - не потішать українців прохолодою Фото: Pixabay.com

Другий тиждень поспіль денні температури в +30 градусів й вище тримаються на території України. За прогнозами синоптиків, поточний тиждень не стане прохолодним винятком: навпаки, в деяких регіонах стовпчик термометра дійде до + 35. І навіть опади, які очікуються практично у всіх частинах країни, кардинально не змінять температурної картини. Якою буде погода цього тижня, дізнавався "Апостроф".

За даними Укргідрометцентру, в середу, 19 червня, короткочасні дощі з грозами очікуються на заході, сході і півдні України (крім Криму).

Найбільш високі показники температури повітря в цей день можливі на півдні: від 30 до 32 градусів тепла вдень і близько 17-20 градусів з позначкою "плюс" в нічний час доби.

На півночі, сході і в центрі температура повітря буде на кілька градусів нижчою: від 28 до 30 градусів тепла вдень і близько 17-19 градусів - вночі.

На Західній Україні стовпчики термометрів трохи не дійдуть до позначки в + 30 градусів, але все одно буде спекотно: +27 - +29 вдень і 16-19 тепла після заходу сонця.

У четвер, 20 червня, дощі покинуть південь і схід країни. Грози і короткочасні опади в цей день очікуються тільки на Західній Україні.

А от температура повітря почне рости. На півдні, в центрі та сході України вдень буде справжня спека: від 32 до 35 градусів. У нічний час доби в цих регіонах стовпчики термометрів покажуть від 16 до 20 градусів.

На півночі та заході країни буде трохи прохолодніше: від 29 до 32 градусів в денний час доби і 16-18 тепла після настання темряви.

В останній робочий день тижня, в п'ятницю, 21 червня, температурна картина і ситуація з опадами практично не зміняться: короткочасні дощі на заході, жарко на півночі і заході (до +32 тепла), дуже жарко на півдні, сході та в центрі (до +35 тепла).

У суботу, 22 червня, опади продовжать заливати Західну Україну. Температура повітря в цей день тут трохи впаде: вдень стовпчики термометра покажуть від 24 до 28 градусів тепла, а після заходу сонця зупиняться між 15 та 18 градусами тепла.

На решті території України - без температурних змін: від 32 до 35 градусів з позначкою "плюс" в денний час доби і близько 19-21 градуса тепла вночі.

Останній день передостаннього тижня червня принесе трохи свіжості у вигляді короткочасних дощів з грозами жителям Черкаської, Київської області та західних регіонів України. На решті території країни очікується практично безхмарна погода.

У східних і південних областях України синоптики прогнозують вдень від 32 до 35 градусів тепла, а вночі близько 20 з позначкою плюс. У центрі і на півночі трохи прохолодніше: 31-33 тепла вдень і 17-19 градусів вище нуля в нічний час доби. На заході країни варто очікувати від 25 до 27 градусів вдень і близько 15-17 градусів вночі.

Як пояснила "Апострофу" керівник відділу синоптичної метеорології Українського гідрометеорологічного інституту Віра Балабух, температури повітря, які зараз встановилися на території України, є аномальними навіть для літа.

"За даними Центральної геофізичної обсерваторії імені Срезневського в Києві ,температура повітря зараз вище норми майже на 9 градусів і це дуже велика аномалія. Вважається, що температура є аномальною, якщо вона перевищує 1-2 градуси від норми, а у нас 9. Як правило, такі високі температури характерні для липня і серпня, на півдні та південному сході України, а для північних областей країни 32-33 градуси - це аномалія. Крім того, у нас досить високі температури вночі – вище 20 градусів, а це говорить про те, що у нас спостерігаються так звані тропічні ночі", - зазначає Балабух.

За словами Віри Балабух, на зростання температури впливає два фактора.

"Ми бачимо зміну атмосферної циркуляції, яка і призводить до підвищення температури повітря. В даному випадку у нас протягом досить тривалого періоду спостерігається антициклональна – безхмарна погода. Плюс, приходить тепле повітря з південних широт. Ці два фактори і впливають на температуру повітря", - резюмувала вчена.

Читайте також

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами