RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

28 березня

Всі новини

У ПЦУ пояснили ситуацію з Філаретом

Архієпископ Чернігівський і Ніжинський ПЦУ, заступник голови управління зовнішніх церковних зв'язків ПЦУ Євстратій Зоря висловився, чому патріарх Філарет наполягає на збереженні Київського Патріархату.

Як розповів Зоря в інтерв'ю виданню "Новое время", Філарет також вважає несправедливим те, що йому не дозволили бути предстоятелем Єдиної церкви.

"Але така умова була Вселенського патріарха. Тому Томос видавав Вселенський патріарх Варфоломій і відповідно його умова була, щоб керівники церков, які очолювали їх до об'єднавчого Собору, не висували своїх кандидатур. Патріарх Філарет раніше на це погодився", - зазначив архієпископ.

У свою чергу, на думку патріарха Філарета, Київський Патріархат відстоює незалежність Української Православної Церкви і від Москви, і від Константинополя. "А позиція Митрополита Єпіфанія полягає в тому, що він знаходиться в залежності від Вселенського Патріарха. І ця залежність зафіксована в Томосі про автокефалію Української Православної Церкви. Наше відмінність полягає в тому, що я за повну незалежність від будь-яких центрів, а Митрополит Єпіфаній згоден з Томос Вселенського Патріарха ", - зазначив Філарет під час бесіди з директором Міжнародного благодійного фонду" Душа України "Геннадієм Корольовим.

Зоря підкреслив, що картина реальності, про яку каже Філарет, дещо не збігається.

"Томос, який нам надано, у своїх основних пунктах нічим не відрізняється від Томосу, який надавали іншим церквам. Почесний патріарх Філарет хоче пояснити, чому він у подальшому, незважаючи на те, що він не був кандидатом на предстоятеля церкви і не обирався на цю посаду, повинен очолювати церкву. Тобто, не будучи обраним предстоятелем цієї церкви, повинен все одно її очолювати", - сказав він.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що ПЦУ опублікувала звернення до військовим священикам.