RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

24 квітня

Всі новини

Дике свавілля: поліція потрапила в скандал через абсурдну справу проти волонтера

У п'ятницю, 21 червня, до волонтера Олександра Галущенка, який займався розробкою системи інформаційного захисту українських провайдерів, прийшли з обшуком з економічної поліції.

Про це повідомляють в Facebook колеги волонтера.

Як підозрюють активісти, переслідування волонтера почалося через те, що Галущенко активно брав участь у висвітленні провалів комплексної системи захисту операторів і провайдерів, на якій заробляли великі гроші.

"Це така штука, яку зобов'язаний встановити кожен провайдер, який працює з держорганами (на вимогу Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації). Така штуковина коштує недешево - від 300 тисяч гривень. Але хочеш працювати з серйозними дядьками - плати кругленьку суму і роби серйозні щі . систему то поставили, гроші держорганам заплатили, атестати отримали, клієнтам захист пообіцяли - всі щасливі. Але тут виявилося, що король то - голий. При перевірці (а що, могли перевірити?), вся ця система чомусь не запрацювала. Пристрої клієнтів - у відкритому доступі", - зазначає журналіст Анастасія Пашинська.

27 червня волонтери збиралися опублікувати найбільш кричущі помилки системи.

"А 21 червня рано вранці, раптово, до ініціатора флешмобу Олександра Галущенка прийшли з обшуком з економічної поліції. Конфіскували всі комп'ютери, телефони, ключі, вінчестери, інші гаджети і носії інформації на яких була не тільки особиста інформація, але і комерційний продукт - програмне забезпечення, яке Олександр писав з 2011 року. Ну, цим і заробляв собі на життя і на лікування свого сина. Також волонтера звинуватили у зломі, шантажах, погрозі вбивством, створенні угруповань і в іншій люті (чого відразу не в тероризмі, цікаво)" , - пише Пашинська.

Нагадаємо, як раніше повідомляв "Апостроф", в лютому проти українського волонтера Романа Сініцина відкрили кримінальне провадження за статтею "погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу".